Acasă Actualitate Senatorul Ioan Ghişe: „România restituie Forumului Democrat al Germanilor un patrimoniu imobiliar...

Senatorul Ioan Ghişe: „România restituie Forumului Democrat al Germanilor un patrimoniu imobiliar care a aparţinut unei organizaţii naziste”

1234
DISTRIBUIȚI

fdgr ghise

Radu Golban: „Averile grupului etnic german au fost confiscate în mod legal”

Recent, economistul Radu Golban a contestat public retrocedarea către Forumul Democrat al Germanilor din România a proprietăţilor confiscate în 1944 Grupului Etnic German.

Golban, celebru datorită faptului că a descoperit datoria istorică a Germaniei faţă de România, susţine că respectivele confiscări s-au făcut legal, iar retrocedările unor proprietăţi care valorează miliarde de euro au fost un cadou pe care Victor Ponta i l-a făcut Angelei Merkel.

„Cadoul lui Victor Ponta pentru Angela Mekel a fost restituirea proprietăţii confiscate în 1944 către Forumul Democrat German. În 1944, România a semnat o convenţie de armistiţiu cu aliaţii, care conţinea 66 de legi. Între cele 66 de legi a fost şi legea care a interzis mişcările fasciste, dar şi Grupul Etnic German. Averile grupului etnic german au fost confiscate în mod legal”, declara Radu Golban.

Ioan Ghişe: „FDGR este continuatorul juridic al unei organizaţii naziste”

Tema retrocedărilor pe linia GEG-FDGR a fost preluată şi de senatorul liberal Ioan Ghişe. În şedinţa de interpelări de miercuri, 26 iunie, acesta a depus o interpelare „privind restituirile fostelor proprietăţi ale GEG (Grupul Etnic German) către FDGR şi către alte grupări ale minorităţilor entice”.

„Stimate domnule prim-ministru, deputat Victor Ponta, FDGR a fost recunoscut prin Decizia Judecătoriei Sibiu drept persoană juridică ce continuă juridic GEG, organizaţie nazistă care a fost desfiinţată prin Decretul lege nr. 485 din 7 octombrie 1944, la fel ca toate celelalte organizaţii naziste. Acest Decret a fost obligaţia României faţă de Aliaţi, prin Convenţia Armistiţiu din 1944, concretizată, prin semnarea Tratatului de pace de la Paris, între România şi Aliaţi, la 7 februarie 1947”, scrie Ghişe.

„De ce nu s-a pus problema compensării datoriei Germaniei faţă de România?”

Senatorul Ioan Ghişe continuă interpelarea făcând o legătură între restituirile averilor GEG şi datoria din 1945 a Germaniei faţă de România. „Dacă România restituie acum către FDGR un patrimoniu imobiliar care a aparţinut unei organizaţii naziste, GEG, desfiinţată prin lege în 1945, apare în mod logic întrebarea: «De ce nu s-a pus în recenta întâlnire de la Berlin, între cancelarul german şi premierul român, problema compensării datoriei de cliring din 1945 a Germaniei faţă de România cu averile restituite acum?». Potrivit legii 165 din 2013, confiscarea imobilelor în 1945 de către statul roman nu a fost abuzivă şi atunci: «Care sunt cheltuielile statului român pentru chirii în imobilele restituite, dacă acum restituie proprietăţile imobiliare de miliarde de euro către foştii proprietari, însă România nu îşi recuperează datoria confirmată a Germaniei faţă de România, creanţe estimate la nivelul a 16-18 miliarde de euro, în valută actualizată? În ce anume, concret, constă câştigul României?”, se întreabă Ghişe în interpelarea adresată prim-ministrului Victor Ponta.

fdgr ovidiu gant

Deputatul FDGR, Ovidiu Ganţ: „Toate retrocedările s-au făcut conform legilor în vigoare”

Contactat pentru a comenta controversata chestiune în care este implicat Forumul German, deputatul Ovidiu Ganţ – reprezentantul FDGR în Parlamentul României, originar din Deta, judeţul Timiş – s-a limitat la a afirma că retrocedările respectă legile statului român. „Toate retrocedările s-au făcut conform legilor în vigoare. O parte a proprietăţilor revendicate ni s-au retrocedat, o altă parte nu. Asta e tot ce pot să vă spun pe această temă. Comentariile domnului Ghişe sau ale altor persoane nu mă interesează”, a declarat, pentru ZIUA de Vest, deputatul Ovidiu Ganţ.

Comentarii

comentarii