Acasă Politica Senatorul PNL Alina Gorghiu propune ca profesorii trimişi în judecată pentru fapte...

Senatorul PNL Alina Gorghiu propune ca profesorii trimişi în judecată pentru fapte împotriva libertăţii şi integrităţii sexuale să fie suspendaţi de la catedră. Este și cazul unui profesor din Lugoj

1382
DISTRIBUIȚI

Profesorii care vor fi trimişi în judecată pentru fapte împotriva libertăţii şi integrităţii sexuale vor fi suspendaţi de la catedră, potrivit unei iniţiative legislative a senatorului PNL de Timiș Alina Gorghiu.

Gorghiu propune modificarea Legii educaţiei naţionale 1/2011 prin introducerea unui capitol referitor la  suspendarea contractului individual de muncă.

Contractul individual de muncă se suspendă de drept în în situaţia în care cadrul didactic a fost trimis în judecată pentru săvârşirea unor fapte contra libertăţii şi integrităţii sexuale sau pentru orice alte fapte penale incompatibile cu funcţia deţinută, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti sau dacă faţă de cadrul didactic au fost dispuse reţinerea, arestul la domiciliu, arestarea preventivă, precum şi controlul judiciar sau controlul judiciar pe cauţiune, dacă în sarcina acestuia au fost stabilite obligaţii care împiedică exercitarea raportului de serviciu, în condiţiile Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare.

Contractul individual de muncă se suspendă, la iniţiativa conducerii instituţiei de învăţământ, în situaţia în care faţă de cadrul didactic a fost pusă în mişcare acţiunea penală pentru săvârşirea unor fapte contra libertăţii şi integrităţii sexuale sau pentru orice alte fapte penale incompatibile cu funcţia deţinută.

Alina Gorghiu a transmis joi, printr-un comunicat de presă, că infracţiunile penale de natură sexuală necesită în contextul sistemului de învăţământ, o atenţie sporită.

“Şcoala trebuie asociată cu principii sănătoase: educaţie, evoluţie, siguranţă. Realitatea a dovedit însă că această stare de normalitate în actul educaţional, pe care cu toţii ne-o dorim, este fragilă. Riscul de a fi destabilizată este mare şi am în vedere cel mai recent exemplu: cazul care a scandalizat întreaga Românie, cel al profesorului de la Neamţ. Infracţiunile penale de natură sexuală necesită, în contextul sistemului de învăţământ, atenţie sporită. Orice act abuziv sexual direcţionat către un elev reprezintă un atentat la buna sa dezvoltare emoţională şi intelectuală”, a declarat Alina Gorghiu.

Ea a menţionat că această iniţiativă legislativă prevede ca un profesor trimis în judecată pentru fapte împotriva libertăţii şi integrităţii sexuale să fie suspendat de la catedră până la o hotărâre judecătorească definitivă.

“Cum, spre deosebire de alte categorii de persoane (funcţionari publici, magistraţi, poliţişti etc.), pentru cadrele didactice nu există dispoziţii referitoare la suspendarea raporturilor de muncă în cazul săvârşirii unor fapte penale, am iniţiat o propunere legislativă pentru a repara o reglementare superficială. Pentru că legea e egală pentru toţi! Astfel, dacă profesorul este trimis în judecată pentru săvârşirea unor fapte împotriva libertăţii şi integrităţii sexuale sau pentru orice alte fapte penale incompatibile cu funcţia deţinută, urmarea firească este ca raporturile de muncă să se suspende de drept până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti. Este o măsură esenţială pentru a asigura nu doar încrederea în şcoala românească, ci şi o protecţie sporită beneficiarului principal al actului educaţional: elevul”, a explicat Alina Gorghiu.

În expunerea de motive este precizat faptul că legiuitorul trebuie să arate o preocupare sporită în acest domeniu şi să adopte acte normative care să garanteze că personalul didactic îşi desfăşoară activitatea profesională cu responsabilitate morală, decenţă, echilibru şi că acţiunile acestuia denotă respect faţă de prestigiul instituţiei de învăţământ şi faţă de profesie.

Astfel, dacă un cadru didactic este trimis în judecată pentru săvârşirea unor fapte împotriva libertăţii şi integrităţii sexuale sau pentru orice alte fapte penale incompatibile cu funcţia deţinută, urmarea firească este ca raporturile sale de muncă să se suspende de drept până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti.

“Pentru că trebuie luate toate măsurile de precauţie şi de protecţie necesare pentru a evita tensiunile sau alte incidente, ţinând cont de sensibilitatea faptelor de care este acuzat”, se arată în expunerea de motive.

De asemenea, propunerea vine cu soluţie şi dacă respectiva cauză se află în faza urmăririi penale: conducerea instituţiei de învăţământ are posibilitatea de a suspenda raporturile de muncă.

“Este important ca victima să fie protejată în permanenţă, indiferent de stadiul în care se află procesul, însă, având în vedere că în faza incipientă a anchetei penale abia încep să se strângă probele la dosar, rămâne la latitudinea conducătorului instituţiei, în funcţie de speţă şi de datele acesteia, dacă se impune suspendarea raporturilor de muncă”, mai menţionează sursa citată.

În expunerea de motive este dat ca exemplu cazul profesorului de la şcoala Spectrum din Bucureşti care a agresat sexual o elevă de clasa a treia.

“Au existat multe situaţii de săvârşire a unor fapte împotriva libertăţii şi integrităţii sexuale, în instituţii de învăţământ, mediatizate, care, pe bună dreptate, au suscitat nemulţumire în societate. Un exemplu în acest sens este cazul profesorului de educaţie fizică, de la şcoala „Spectrum” din Bucureşti, care a agresat sexual o elevă de clasa a treia. Care ar fi fost urmările dacă nu se dispunea arestarea preventivă a acestuia? Ar fi desfăşurat în continuare activitatea, în cadrul aceleiaşi şcoli, iar victima şi-ar fi văzut zi de zi agresorul. La fel, exemple relevante sunt şi cazurile profesorilor dintr-o comună din Tulcea şi din Lugoj”, se mai arată în expunerea de motive.

SUrsa: news.ro

Comentarii

comentarii