Acasă Actualitate Senatorul PSD de Timiş, Sebastian Răducanu, spune că așteaptă urgent o analiză...

Senatorul PSD de Timiş, Sebastian Răducanu, spune că așteaptă urgent o analiză a ministrului Energiei care să stabilească dacă România are alternative pentru asigurarea necesarului de energie, în cazul în care va reduce consumul de gaze

DISTRIBUIȚI

Senatorul PSD de Timiş, Sebastian Răducanu, a precizat că aşteaptă o analiză de la ministrul Energiei, Vrgil Popescu, privind diminuarea consumului de gaze naturale şi altrenativele pe care România le are. Aceasta în condiţiile în care deja la nivelul Comisiei Europene există o propunere de regulament privind reducerea consumului de gaze naturale. 

”Propunerea de Regulament înaintată de către Comisia Europeană, prin care fiecare stat membru ar fi obligat să diminueze consumul de gaze naturale cu 15% în perioada august-martie, naşte nemulţumiri în cadrul Uniunii Europene.  Mai multe state au anunţat deja că nu sunt de acord cu această propunere, astfel că şi România trebuie să îşi definească în mod clar poziţia şi să participe activ la reuniunea miniştrilor Energiei care va avea loc pe 26 iulie”, a scris pe Facebook, sâmbătă, senatorul PSD de Timiş, Sebastian Răducanu.

Parlamentarul a solicitat o analiză din partea ministrului Energiei, Virgil Popescu.

”Aşteptăm urgent o analiză a ministrului Energiei, Virgil Popescu, care să stabilească dacă România are alternative pentru asigurarea necesarului de energie, în cazul în care va reduce consumul de gaze. În acelaşi timp, USR trebuie să înţeleagă că ne aflăm în faţa unei crize energetice şi trebuie să înceteze cu blocajele privind exploatările de cărbune din România. Traversăm o perioadă foarte grea, iar măsurile trebuie luate cu maximă responsabilitate”, a mai scris Răducanu.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu a declarat recent că România a depăşit deja gradul de umplere al depozitelor de gaze, potrivit calendarului asumat în faţa Comisiei Europene. Astăzi avem peste 1,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale dintr-un total de capacitate de 3,07 miliarde, a precizat ministrul într-un mesaj pe Facebook. El a declarat că în niciun caz nu se pune problema ca populaţia sau clienţii protejaţi să nu aibă acces la gaze, la încălzire.

Comisia Europeană a prezentat, miercuri, planul european de reducere a cererii de gaze, menit să asigure că cele 27 de state membre pot gestiona o eventuală întrerupere totală a furnizării gazelor ruseşti. Potrivit planului, consumul de gaze va fi redus în întreg blocul cu 15% de la 1 august 2022, până la 31 martie 2023 din cauza îngrijorărilor că UE va avea dificultăţi nu numai să umple capacităţile de stocare a gazelor înainte de debutul iernii, dar şi pentru a asigura provizii suplimentare în lunile mai reci.

Comentarii

comentarii