Acasă Actualitate Sentință definitivă: Pastorul reformat Laszlo Tokes a rămas fără „Steaua României”

Sentință definitivă: Pastorul reformat Laszlo Tokes a rămas fără „Steaua României”

DISTRIBUIȚI

Fostul pastor reformat de origine maghiară, Laszlo Tokes, a rămas fără ordinul „Steaua României”. Decizia Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie este definitivă.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, ca nefondată, cererea lui Laszlo Tokes de anulare a decretului semnat de preşedintele Klaus Iohannis prin care i-a fost retras Ordinul Naţional “Steaua României”, decizia instanţei fiind definitivă.

“În rejudecare: Respinge acţiunea formulată de reclamantul Tokes Laszlo în contradictoriu cu pârâţii Administraţia Prezidenţială în calitate de reprezentantă a preşedintelui României – Klaus Werner Iohannis; Dacian Julien Cioloş – fost prim-ministru şi intervenientul Consiliul de Onoare pentru Ordinul Naţional Steaua României, ca nefondată. Respinge cererea de acordare a cheltuielilor de judecată formulată de pârâta Administraţia Prezidenţială în calitate de reprezentantă a Preşedintelui Românei – Klaus Werner Iohannis, ca nefondată. Definitivă”, se arată în decizia instanţei.

Laszlo Tokes primise o decizie nefavorabilă şi la Curtea de Apel Bucureşti, în octombrie 2022.

Fostul europarlamentar a deschis un proces în instanţele bucureştene, în care a solicitat judecătorilor anularea decretului semnat pe 4 martie 2016 de preşedintele Klaus Iohannis, prin care şeful statului i-a retras Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de Cavaler.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului a semnat atunci retragerea decoraţiei acordate lui Tokes, având în vedere hotărârea Consiliului de Onoare pentru Ordinul Naţional “Steaua României” din 20 septembrie 2013.

“Cel care acordă o distincţie vrea să răsplătească pe cel distins, să răsplătească un merit, cel care primeşte şi acceptă această distincţie trebuie să recunoască România şi Constituţia României, să aprecieze valorile care stau la baza Constituţiei României. Având în vedere toate acestea, am decis să retrag Ordinul ‘Steaua României’ domnului Laszlo Tokes”, declara la acea vreme Klaus Iohannis.

Pe 20 noiembrie 2013, Consiliul de Onoare al Ordinului Naţional “Steaua României” a decis retragerea distincţiei acordate lui Laszlo Tokes.

Principalul motiv a fost că, în data de 27 iulie 2013, Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universităţii de Vară Balvanyos, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască “un sistem de cooperare naţională”, astfel încât să ofere “protectorat” Transilvaniei, “aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”.

Ulterior, pe 4 martie 2016, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind retragerea decoraţiei Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de Cavaler în cazul lui Laszlo Tokes.

Comentarii

comentarii