Acasă Cultura Şerban Foarţă s-a întânit cu timişorenii de Zilelor Literaturii Europene

Şerban Foarţă s-a întânit cu timişorenii de Zilelor Literaturii Europene

474
DISTRIBUIȚI

serban foarta sotia

Cu prilejul Zilelor Literaturii Europene la Timişoara, Centrul de Informare Europa Direct a organizat o întâlnire între timişorenii iubitori de literatură și scriitorul Şerban Foarţă şi soţia sa, Ildiko Gaboş Foarţă, poetă şi traducătoare.

Şerban Foarţă are o operă impresionantă: 35 de volume de poezii, 7 volume de eseuri, 3 lucrări dramatice, un volum de proză şi 16 volume de traduceri din mai multe limbi.

Autorul a citit poezii din volumele „Fotbaletto”, „Caragialeta”, „O întrebare, ouă întrebari”, „Încă un căpcăun”. Foarţă a vorbit despre cum a fost provocat să caute noi forme de exprimare în limba română la traducerea unui roman experiment publicat în 2010. Este vorba de „Dispariţia”, de Georges Perec, romanul fără E-uri, pe care, într-o misiune aparent imposibilă, l-a tradus din limba franceză respectând regula lui Perec de a nu folosi litera „E”.

Ildiko Foarţă a povestit despre experienţa sa de viaţă în Austria şi despre modul în care cunoaşterea limbilor străine a ajutat-o să se afirme în profesia de interpret şi traducător, total diferită de cea pe care o avusese în ţară.

La eveniment a participat şi Jose Miguel Viñals Ariño, Consulul Onorific al Spaniei la Timişoara. Activitatea sa în promovarea culturii spaniole şi catalane în spaţiul bănăţean este deja bine-cunoscută timişorenilor, Vinals reuşind să organizeze an de an festivaluri şi evenimente de anvergură, cu participarea a numeroşi artişti din străinătate.

Cititorilor timişoreni, Vinals le recomandă trei autori spanioli contemporani: Camilo José Cela – „Familia lui Pascual Duarte”, Carlos Ruiz Zafon – „Umbra vântului” şi Javier Marias – „Inima atât de albă”, cărţile regăsindu-se în librăriile din Timişoara. Spre final, a adresat invitaţia la Festivalul Catalan ce va avea loc la Timişoara, în perioada 8-10 august.

Comentarii

comentarii