Direcția Sanitar Veterinară și Siguranța Alimentelor DSVSA TIMIŞ a stabilit la nivelul județului un set de măsuri sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, măsuri care se aplică de către personalul sanitar veterinar, cu prilejul Paștelui 2025.
Astfel, în intervalul 07.04.2025-12.04.2025 inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranţa alimentelor au desfășurat acțiuni de control și supraveghere în unitățile de alimentație publică, de industrie alimentară, în piețe agroalimentare, precum și controale în trafic.
S-au controlat 3 unități de procesare carne, 2 depozite frigorifice, 13 depozite alimentare, 7 carmangerii, 11 măcelarii, 34 de supermarket-uri, 18 restaurante și fast-food-uri, 20 de magazine alimentare, 11 brutării, 7 laboratoare de cofetărie-patiserie, 3 controale în trafic.
S-au aplicat 18 măsuri contravenționale în valoare de 21.1600 lei, două avertismente și s-au confiscat produse alimentare fără documente de proveniență în valoare 1.600 lei.
Sunt organizate temporar 2 spații special amenajate pentru sacrificarea mieilor şi iezilor, unul în Chişoda, str. Primăverii, nr.7 și celălat în Rădmăneşti, nr. 66.
Aceste locații sunt amenajate cu respectarea de către operatori a condițiilor generale și specifice de igienă, bunăstare şi protecție a animalelor, precum și de gestionare corespunzătoare a subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman (SNCU), condiţii stabilite de legislaţia sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor, aflată în vigoare.
Organizarea şi deschiderea acestor obiective s-a realizat în urmă autorizării temporare de către DSVSA Timiș că urmare a solicitărilor scrise primite din partea primăriilor -Prefecturii precum și din partea asociațiilor profesionale și crescătorilor fe animale.
În cadrul Circumscripţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Oficiale, s-a afişat în loc vizibil, programul de lucru, persoană responsabilă și nr. de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspecte privind nerespectarea normelor sanitare veterinare.
Prin aceste măsuri, se asigură o disponibilitate a personalului de specialitate a instituţiei, atât pentru sediul propriu, cât și în teritoriu, la nivelul circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, respectiv pieţe agroalimentare autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, astfel:
CSVSA TIMIŞOARA I Timişoara Piaţa Doina
CSVSA TIMIŞOARA ÎI -Timişoara str. luliu Maniu, nr. 40
CSVSA TIMIŞOARIA III -Timişoara str. luliu Maniu, nr. 40
CSVSA TIMIŞOARA IV-Timişoara Piaţa Lipovei
CSVSA LUGOJ Lugoj str. Nera nr. 11
Luni Joi: 8:00 – 16:30
Vineri: 8:00-14:00
Sâmbata: 8:00-13:30
Duminică: 8:00-11:30
“Reamintim, atât consumatorilor cât și operatorilor din industria alimentară și producătorilor și crescătorilor de animale că respectarea măsurilor de mai jos asigura sănătatea animalelor şi siguranţa alimentelor de origine animală și non animală”, atenționează dr. Flavius Nicoară, directorul DSVSA Timiș.
Reguli de comercializarea animalelor vii şi produselor din carne :
- Monitorizarea sanitară veterinară a teritoriului, privind indemnitatea acestuia faţă de bolile infectocontagioase notificabile, precum şi a stării de sănătate a animalelor.
- Controlul stării de sănătate al animalelor şi admiterea pentru sacrificare în vederea consumului public, numai a animelolor sănătoase, crescute în gospodării, ferme şi localităţi îndemne de boli transmisibile.
- Verificarea respectării regulilor de protecţie a animalelor în timpul transportului, abatorizării sau tăierii, în toate unitățile de tăiere aprobate, conform prevederilor Ord. ANSVSA nr. 180/2006, cu modificările şi completările ulterioare, inclusiv verificarea documentelor însoţitoare.
- Verificarea condiţiilor privind transportul mieilor sau a cărnii de miel, care trebuie efectuat numai cu mijloace de transport curate dezinfectate şi autorizate/înregistrate sanitar veterinar;
- Verificarea depozitării şi comercializării cărnii de miel şi interzicerea efectuării acestor operaţiuni în spaţii improvizate în care nu sunt asigurate condiţiile de igienă corespunzătoare;
- Verificarea modului în care sunt marcate carcasele de miel şi interzicerea comercializării acestora în cazul în care respectate prevederile legale în vigoare. nu sunt
Cărnurile aduse spre valorificare de către producători vor fi marcate cu ştampila oficială. Carcasele de miel vor fi obligatoriu însoţite de organe. Carcasele găsite fără ştampilă de control sanitar veterinar sau fără organe, se vor confisca;
- Verificarea existenţei şi conformităţii containerului amenajat pentru materialul de risc specific (MRS), care trebuie să fie închis cu lacăt urmând că subprodusele și produsele confiscate să fie dirijat către o unitate autorizată sanitar veterinar pentru neutralizarea acestora. Dirijarea subproduselor la unităţile de ecarisare şi a materialului de risc specific la incineratoare, intră în responsabilitatea primăriei sau administratorului locului de sacrificare, care vor prezența medicului veterinar oficial confirmarea din partea unității de distrugere.
Comercializarea ouălor:
- Monitorizarea producătorilor şi comercianților care valorifică ouă pentru consum uman şi a tuturor fermelor producătoare şi a centrelor de ambalare ouă.
- Verificarea condiţiilor privind transportul ouălor, transporturi care trebuie efectuate numai în mijloace auto autorizate sanitar veterinar;
- Verificarea depozitării şi comercializării ouălor către populaţie;
- Verificarea modului în care sunt marcate ouăle, conform cu prevederile Regulamentului CE nr. 589/2008 privind regimul de comercializare a ouălor.
Comercializarea produselor lactate :
- Comercializarea laptelui şi brânzeturilor în pieţele agroalimentare, de către producătorii agricoli, se realizează în baza documentelor de înregistrare sanitară veterinară, eliberate de către Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene, conform prevederilor Ordinului ANSVSA nr.111/2008, cu modificările şi completările ulterioare.
- Laptele crud destinat vânzării directe către consumatorul final, sau prelucrării în brânzeturi trebuie să provină numai de la animale supuse.
“Medicii veterinari oficiali care asigură supravegherea pieţelor agroalimentare verifică modul în care sunt respectate condițiile sanitare veterinare pentru transportul, depozitarea şi comercializarea produselor alimentare specifice, către consumatorul final”, este mesajul DSVSA Timiș.