Acasă Cultura Sezonul 5! Program lunar de filme de artă din toate colțurile lumii,...

Sezonul 5! Program lunar de filme de artă din toate colțurile lumii, la Timișoara!

DISTRIBUIȚI

F-SIDES, platforma feministă de film și discuții, lansează în luna aprilie cel de-al cincilea sezon. Intitulat Feelings.zip – O arhivă feministă a sentimentelor, noul sezon își propune să exploreze și să chestioneze emoțiile într-un mod colectiv.

„Al cincilea sezon F-SIDES este ghidat de capacitatea esențială a filmelor de a genera emoții – atât cele asumate de cineaste în anumite contexte culturale, prin genurile, subiectele și esteticile abordate, cât și cele latente, marginale sau contradictorii, care apar la întâlnirea cu prezentul. Programul abordează fiecare film ca pe o arhivă de trăiri și sentimente care așteaptă să fie deschisă și declinată prin sensibilitățile fiecăreia/fiecăruia dintre noi în parte. ‘Feelings.zip’ invită astfel la redescoperirea unor filme și ambiții uitate – un mod de a privi înapoi în trecut și a permite trecutului să ne privească”, spune Georgiana Vrăjitoru, curatoare.

Acest nou sezon își propune să promoveze egalitatea de gen prin intermediul filmului și să aducă în prim-plan munca regizoarelor care au avut prea puțină expunere, prin cele două secțiuni ale proiectului – una dedicată adolescenților și cealaltă publicului general.

Programul dedicat adolescenților F-SIDES Chapters va construi o comunitate de liceeni care parcurg o curriculă educațională despre feminism ilustrat prin film, se conectează la valori europene și își lărgesc orizonturile cinematografice.

Programul dedicat publicului larg propune un program lunar de filme alese în jurul temei afectelor, înțelese atât în dimensiunea lor de reprezentare socială – contestarea codificării culturale a emoțiilor în funcție de gen – cât și de experiența de spectator – relația cu genurile de film catalogate în funcție de stări. Tema centrală este explorată prin filme, materiale informative și discuții care ne arată noi povești despre lume și contribuie la o mai bună înțelegere a egalității de gen.

Proiecțiile a 6 dintre filme vor fi însoțite de discuții participative, numite Deep Dive, care pun în dialog publicul cu experți invitați, prin metode de facilitare și instrumente digitale.

Programul cineclubului este întregit de secțiunea „Premiere”, în care sunt prezentate 3 titluri din 2023–2024 care au avut un circuit festivalier bogat și care sunt redate în premieră românească.

Primul film din acest nou sezon F-SIDES, la Timișoara, este Strange Days (1995), în regia lui Kathryn Bigelow. Proiecția va avea loc pe 28 aprilie, la Cinema Victoria, de la ora 19:30.

Bilete pentru primul film și abonamentele pe întreg sezonul sunt disponibile pe platforma de ticketing online Eventbook.

Sezonul 5 al F-SIDES Cineclub se desfășoară între aprilie 2024 și octombrie 2024 și este un program cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional și Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara.

Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Susținut de: Groupama / Parteneri: Institutul Francez, Cinema Victoria Timișoara, Cinema ARTA, Scena 9 și Aivi Media Hub.

F-SIDES Cineclub aduce în fața publicului exclusiv filme realizate de femei și persoane non-binare, susține educația despre egalitate de gen și film pentru adolescenți din zone ale țării care au nevoie de mai multă viață culturală și inițiază dialoguri pe teme feministe prin cinema.

 

 

 

 

Comentarii

comentarii