Acasă Actualitate Sfântul Nicolae, una dintre cele mai mari sărbători ortodoxe

Sfântul Nicolae, una dintre cele mai mari sărbători ortodoxe

174
DISTRIBUIȚI

Sfântul Nicolae este celebrat de creștin-ortodocși în data de 6 decembrie. Sărbătoarea este marcată cu cruce roșie în calendar.

Sfântul Ierarh Nicolae s-a născut în ținutul Lichiei, într-o familie cu credință în Dumnezeu. El avea un unchi episcop care i-a sfătuit pe părinții săi să își îndrepte fiul către slujirea Bisericii. Nicolae a devenit preot, trăind în post și rugăciuni, cu frică de Dumnezeu.

După moartea părinților săi, a moștenit o avere însemnată. El a dăruit foarte mult din ea celor săraci, ajutându-i pe cei aflați în nevoie.

S-a ridicat la cele veșnice după ce a trăit îndelungat, timp în care a săvârșit foarte multe fapte bune. Din sfintele lui moaște a izvorât mir și multe minuni s-au făcut de atunci.

În fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii își lustruiesc ghetuțele pentru că Moș Nicolae vine să le aducă daruri, dacă au fost cuminți. În loc de dulciuri și cadouri, cei obraznici vor primi o nuielușă.

Se spune că Moș Nicolae vine pe un cal alb și este protectorul celor nevoiași și al orfanilor. Se mai crede că Sfântul Nicolae are puterea de a-i salva pe corăbieri de la înec și că apără văduvele și soldații pe timp de război.

În ziua Sfântului Nicolae, este bine să fii darnic şi iubitor cu cei din jurul tău. Zgârcenia nu doar că este considerată un păcat, dar îl mânie pe Sfântul săracilor, iar singurul cadou pe care l-ai putea primi la anul ar fi o nuieluşă.

În ziua Sfântului Nicolae, nu este bine să te cerţi cu nimeni. Se spune că persoanele care au chef de scandal în această zi sfântă, vor avea un Crăciun nefericit în familie.

Primul lucru pe care trebuie să îl faci în dimineaţă zilei de 6 decembrie este să oferi un cadou unui sărman. Orice cadou simbolic, chiar şi un covrig, îi va însenina ziua celui sărman.

De Sfântul Nicolae, nu ai voie să speli haine. Nici de mână şi nici folosind maşină de spălat. Munca în zi de sărbătoare este considerată o ofensă la adresa sfinţilor şi a lui Dumnezeu.

Nu ai voie să treci nepăsător pe lângă necazurile celor din jurul tău. Trebuie să îi linişteşti pe cei care nu o duc tocmai bine în această perioadă.

Comentarii

comentarii