Românii plecați în străinătate au ajuns deja să formeze comunități de sute de mii de oameni în țările în care s-au stabilit. Germania este în topul alegerilor românilor atunci când vine vorba de job-uri peste hotare. Fie că vorbim de muncă sezonieră sau stabilirea permanentă în această țară, românii au reușit să devină mai prosperi și să își ajute familia muncind în pe teritoriul german.
Dacă te regăsești în această situație sau plănuiești să emigrezi în Germania, iată câteva detalii simple de care ar trebui să ții cont pentru a-ți ușura viața într-o țară străină:
- Dreptul la despăgubiri în cazul accidentelor de muncă în Germania
Chiar dacă ai colegi germani și faci treaba bună la locul de muncă, trebuie să ții cont de faptul că tu încă ai cetățenie română. Astfel, în cazul unui accident de muncă în Germania, ai nevoie de un avocat care să fie 100% de partea ta. Cel mai bun ajutor în acest caz ca veni de la un avocat de aceeași cetățenie cu tine.
Mai mult, un avocat român va înțelege mult mai bine situația ta și va elimina bariera de limbă care poate apărea între un angajat român și instituțiile din Germania. Chiar dacă probabilitatea de a fi implicat într-o astfel de situație este mică, cel mai bine ar fi să ții la îndemână datele de contact ale unui avocat specializat în accidente de muncă în Germania. În plus, un avocat român care se ocupă cu spețe în afara granițelor țării poate fi util în tot felul de situații legale neprevăzute, cum ar fi accidentele rutiere sau succesiunea și moștenirea.
- Fondul de urgență
De cele mai multe ori românii plecați peste hotare fac acest pas pentru a-și ajuta familia rămasă în România. Dragostea și dorul de cei dragi ne poate face să ignorăm nevoile noastre zilnice, să trăim cu foarte puțin și să trimitem mai bine de jumătate din câștiguri acasă. Mulți români au neglijat economiile în perioada în care au stat peste hotare, ajungând uneori la situații tragice precum imposibilitatea achiziționării unui bilet de transport acasă atunci când nu au mai avut loc de muncă.
Fondul de urgență reprezintă o sumă de bani pusă de-o parte pentru „zile negre”. Acesta ar trebui să acopere minim transportul și mâncarea necesare întoarcerii în țară în cazul nefericit al pierderii locului de muncă. Evident, nu trebuie să pui de-o parte acești bani la primul salariu, dar ar trebui să economisești o mică sumă de bani de pus de-o parte de fiecare dată când primești bani de la angajator. După câteva luni, aceste mici economii vor deveni o sumă suficientă pentru situațiile urgente.
- Sănătatea trebuie să fie pe primul plan
Înainte de a pleca la muncă în străinătate ar fi indicat să faci măcar un control medical de rutină și analize uzuale pentru a te asigura că totul este în regulă. Dacă suferi de boli cronice, ai grijă să iei la tine medicamentele necesare pentru minim o lună. Ține cont să ai și o rețetă sau scrisoare medicală pentru a putea să treci cu această cantitate de medicamente peste graniță în cazul verificărilor.
Atunci când ajungi în țara de destinație, mai ales în cazul în care suferi de boli cronice, ai grijă să ajungi în evidența unui medic de familie cât poți de repede. Nu este înțelept să îți neglijezi sănătatea pentru câștig de scurtă durată, mai ales atunci când cei dragi ție depind de munca ta.
Odată cu intrarea in Uniunea Europeană mulți români au reușit să acceseze locuri de muncă mai bine plătite, deși prețul pentru această viață a fost, de cele mai multe ori, îndepărtarea de familie. Traiul la distanță este deja foarte dificil, de ce să îl îngreunezi fiind nepregătit pentru situații neprevăzute?
Ține la îndemână datele de contact ale unui avocat specializat în spețe peste hotare, pune bani de-o parte pentru a fi pregătit în orice situație neprevăzută și ai grijă de sănătatea ta. Aceste 3 detalii la care poate nu te gândești atunci când faci planul de plecare pot face diferența între o viață dificilă și un trai liniștit care îți permite să ai grijă de familie timp îndelungat.