Acasă Actualitate Sfidător! Gunoaie abandonate chiar în fața Jandarmeriei Timișoara și a Maternității Odobescu....

Sfidător! Gunoaie abandonate chiar în fața Jandarmeriei Timișoara și a Maternității Odobescu. Angajații Retim chemați din nou să intervină

DISTRIBUIȚI

De parcă întreg orașul nu le-ar fi ajuns, iată că nesimțiții epocii actuale, care probabil trăiesc momente extatice atunci când sfidează normele comunității, au ales să murdărească imaginea a două instituții emblemă ale Timișoarei: spitalul – maternitate și jandarmeria!

Sfidător este că mizeriile au fost abandonate chiar în fața Jandarmeriei Timișoara de pe strada Gheorghe Barițiu (foto) și chiar pe spațiul verde. De fapt, am observat cu toții că de obicei gunoaiele sunt aruncate de unii cetățeni acolo unde este iarbă, pe marginea străzile și în parcuri. Bineînțeles că atunci când nivelul de educație este și mai scăzut, deșeurile sunt lăsate direct pe stradă sau pe trotuar sau, mai grav, pe pervazul ferestrelor (foto, miercuri 10 august, strada Ion Ghica).

Aici se află și o parte a Maternității Odobescu, din cadrul Spitalului Clinic Municipal Timișoara și, fără să exagerăm, strada Ghica este cea mai murdară din oraș. De ce?

În fiecare zi, la orice oră, îndeosebi, dimineața, aparținătorii doamnelor care nasc așteaptă afară momentul vizitei. Până aici, nimic deosebit. Din păcate, în timp ce acești cetățeni, cei mai mulți nefiind din Timișoara, stau acolo, de plictiseală sau nevoie, cumpără de la chioșcurile și pizzeriile din preajmă diferite produse alimentare și încep să le consume, acolo în stradă, să bea și să fumeze.

Unde abandonează deșeurile? Tot acolo, unde mănâncă, adică, jos, la picioarele lor sau pe unde consideră că e un locușor mai ascuns, roțile mașinilor parcate, rădăcina copacilor, micul spațiu verde sau chiar pe pervazul ferestrei (foto).

Unicul coș de gunoi existent pe strada Ghica de cele mai multe ori este ignorat sau dacă este plin cu atât mai rău. Bineînțeles că nu generalizăm și, evident, că nu toți cetățenii care așteaptă acolo să își vadă soțiile sau mamele, abandonează gunoaiele în stradă….!

Poliția Locală Timișoara continuă permanent verificările pentru depistarea persoanelor care abandonează deșeuri pe domeniul public. În ultima lună au fost depistate mai multe situații de acest gen cu ajutorul camerelor de supraveghere instalate în diferite zone din oraș. În cazul celor care au abandonat cantități mai mari, sancțiunile au fost de câte 10.000 lei, conform OUG 92/2021, iar la celalalte câte 1000 lei, conform HCL 454/2017.

În total, pentru abandonarea de deșeuri au fost aplicate 11 sancțiuni, în valoare totală de 28.500 lei, luna trecută. Verificările polițiștilor locali continuă, reamintind totodată cetățenilor să evite să abandoneze deșeurile pe domeniul public deoarece  sancțiunile sunt foarte mari.

Poliția Locală Timișoara a organizat chiar o acțiune voluntară de igienizare a unor zone din oraș, la care au participat efective de polițiști local și aflați în timpul liber, reprezentanți ai Primnăriei Municipiului Timișoara, ai ADID Timiș și ai Retim. Cei aproximativ 30 de participanți au stabilit să se întalnească în zona Calea Șagului, fiind igienizată zona sensului giratoriu de la Leroy Merlin și strada Traian Vuia, fiind stransă cantitatea de aproximativ 12 mc de deșeuri.

Scopul a fost în primul rând acela de a da un exemplu, pentru ca și alte instituții, organizații și simpli cetățeni să se implice în astfel de activități, dar și pentru a arăta grija pentru mediu a participanților nu numai prin aplicarea de sancțiuni, ci și prin implicarea în curățenia orașului.

Gestul polițiștilor și ai angajaților administrației locale trebuie să fie și un exemplu pentru ceilalți cetățeni să protejeze mediul și să nu arunce mizeria jos pe stradă, ci acolo unde îi este locul: la coșul de gunoi.

Următoarea acțiune va fi organizată în zona Calea Aradului, fiind vizate intrările în municipiul Timișoara. Poliția Locală mulțumește tuturor celor care și-au rupt din timpul lor pentru a avea un oraș mai curat și îi invită pe toți cei care vor să se alăture pe viitor unor astfel de acțiuni să participe atunci cand vor fi anunțate.

Comentarii

comentarii