Acasă Sănătate Şi adulţii se vaccinează, nu doar copiii

Şi adulţii se vaccinează, nu doar copiii

DISTRIBUIȚI

vaccinusssssssSuntem obişnuiţi să spunem că doar bebeluşii şi copiii trebuie vaccinaţi şi mai credem că o dată trecuţi prin acul de seringă suntem invulnerabili în faţa acelei boli pe viaţă, dar nu este aşa. Se ştie foarte bine, însă, că cea mai bună vaccinare, pe viaţă, este cea naturală, adică dacă ai făcut boala, iar organismul sănătos dezvoltă anticorpi care te apără … cât mai mult timp. Pentru că în viaţă, pe un organism tarat, cu acumulări de maladii cronice şi slăbire a rezistenţei organismului, dacă te atinge un virus sau un microb poţi face boala, deşi te şti vaccinat. De aceea, inclusiv adulţii trebuie să se mai vaccineze, dacă este cazul.
Aşa se întâmplă, de exemplu, când ne rănim cu obiecte murdare care ne-ar putea transmite tetanosul la orice vârstă.
Doctorul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara argumentează: ”Este bine să se repete unele vaccinări chiar şi de către adulţi. Sunt scheme care trebuie respectate. De exemplu, dacă ai făcut vaccinare pentru hepatita B, care are valabilitate pentru 10 – 15 ani, este bine ca la 10 – 15 ani sa faci un rapel. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu tetanosul. Sunt anumite vaccinuri care necesită rapel pentru că nu dau anticorpi pe durată foarte foarte lungă”, spune dr. Virgil Musta.

***

Planul Naţional de Imunizare (PNI) al Ministerului Sănătăţii este un serviciu pus la dispoziţie de statul român pentru a preveni un set de boli contagioase grave şi, astfel, pentru a creşte starea de sănătate a populaţiei.
Potrivit acestuia, avem boli prevenibile prin vaccinare, cum sunt: variolă, rabie, febra tifoidă, holera, ciuma, difteria, tuse convulsivă, tuberculoza, gripa, febra galbenă, poliomielita, rujeola, oreionul, rubeola, antrax, meningita, pneumonie pneumococică, adenovirus, hepatita B, haemophylus influentzae tip B, encefalita japoneză, hepatita A, varicela, boala Lyme, rotavirus, HPV.

Comentarii

comentarii