Acasă Actualitate Simion Giurcă: “Turismul ar putea să devină pentru o parte dintre timișoreni...

Simion Giurcă: “Turismul ar putea să devină pentru o parte dintre timișoreni o sursă bună de venituri”

DISTRIBUIȚI

Principalele agenții de turism românești care aduc în țara noastră vizitatorii străini au fost invitate la Timișoara, pentru o ultimă discuție înainte de începerea programului Capitală Europeană a Culturii – 2023. Reprezentanții agențiilor au venit să afle la fața locului ce capacitate de cazare și masă are Timișoara, să vadă principalele atracții turistice și obiectivele importante pentru vizitatori și, nu în ultimul rând, au făcut cunoștință cu actori locali implicați în activități tipice economiei de turism. Timișoara se află în fața unei șanse unice.

În anul Capitalei Culturale Europene, într-un scenariu optimist, sunt așteptați circa 500.000 de turiști în Timișoara, din care cel puțin 300.000 să fie străini. Asta înseamnă că mulți timișoreni, care lucrează în industria ospitalieră – dar nu numai, vor avea ocazia să câștige.

“Ne gândim atât la 2023 cât și la anii de după. Vrem să poziționăm Timișoara ca un oraș care are ce să ofere și turistului de rând, rămâne o destinație importantă pentru turismul de business, dar vom încerca să dezvoltăm și alte produse de nișă, astfel încât turismul să devină pentru o parte dintre timișoreni o sursă bună de venituri. Mai ales că pentru acest titlu de Capitală Culturală Europeană s-a investit mai mult decât până acum în structuri de turism, de alimentație publică, astfel că oamenii ar trebui nu numai să-și recupereze banii, ci și să câștige. Vrem să ajutăm să crească numărul de joburi prin turism, vrem să îmbunătățim imaginea Timișoarei și să contribuim la bunăstarea populației. Ăsta e scopul final”, a Simion Giurcă, președintele Asociației pentru Promovarea Timișoarei

Timișoara dispune la această oră de aproximativ 5.200 de locuri de cazare, structuri licențiate. Aici nu intră diferitele sisteme de închiriere, printre care și airbnb-urile, care mai aduc încă aproximativ 1.500 de camere. Dacă se iau în considerare unitățile de cazare aflate într-o rază de aproximativ 80 de kilometri în jurul Timișoarei, putem să vorbim de peste 10.000 de paturi.

“Industria HoReCa e pregătită pentru Timișoara- Capitală Culturală Europeană. Atât cât am putut face, pentru că în ultima perioadă nu s-a putut face, având în vedere situația cu pandemia, dar pe ceea ce avem, întreaga industrie este pregătită. Suntem convinși că dacă Timișoara va fi la capacitatea maximă, așa cum ne dorim, nu vor fi suficiente locuri de cazare. Și să știți că asta ne dorim. Omul să spună că a venit la Timișoara și nu a găsit loc de cazare. Asta înseamnă că ne facem treaba bine. Am vorbit cu colegii noștri care s-au întors din Ungaria, de la Veszprem, de la cealaltă Capitală Culturală Europeană, au spus că nu au găsit locuri de cazare. Din păcate nu mai putem face acum investiții, mergem cu avem și trebuie să exploatăm la maxim. Din păcate nu avem multe hoteluri foarte mari, dar să vină oaspeții, noi de abia îi așteptăm”, a declarat Corina Macri, președintele HoReTim.

Oaspeții au participat astăzi la un workshop, alături de principalii actori din domeniul turismului din Timișoara, după care au plecat la o degustare de vinuri în zona Silagiu. Sâmbătă vor vizita obiectivele și atracții turistice din oraș, vor face și o plimbare pe Bega cu legendarul vapor Pelican, iar duminică reprezentanții agențiilor din incoming din România au în program vizita la hotelurile importante ale Timișoarei.

Comentarii

comentarii