Acasă Actualitate Simona Neumann, președintele asociației TM2021, „Îmi exprim speranţa şi optimismul că autoritățile...

Simona Neumann, președintele asociației TM2021, „Îmi exprim speranţa şi optimismul că autoritățile vor găsi cât mai repede soluții viabile pentru finanțarea proiectului”

DISTRIBUIȚI

Joi, 22 aprilie, reprezentanți ai Comisiei Europene și ai autorităților române s-au întâlnit cu autoritățile publice locale și cu Asociația Timișoara – Capitală Europeană a Culturii pentru a fi discutat viitorul proiectului. Aceasta întâlnire face parte dintr-o serie de mai multe reuniuni care au drept scop relansarea proiectului, odată cu preluarea mandatelor la nivel guvernamental și la nivel local

Discuțiile s-au centrat în jurul importanței instituirii unui cadrul legislativ funcțional, care să asigure o finanțare multianuală a proiectului Timisoara 2023 -Capitală Europeană a Culturii, asumarea unui angajament financiar din partea autorităților locale și naționale pentru ca proiectul să iasă din blocajul implementării.

„Timisoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii este un proiect al comunității timișorene și unul de importanță națională și europeană. Premiul Melina Mercouri oferit de Uniunea Europeană, după ultima monitorizare a juriului din partea UE, simbolizează chintesența titlului, fiind denumit după numele iniţiatoarei acţiunii europene. De 10 ani, de când există Asociația Timișoara Capitală Europeană a Culturii, aceasta promovează diversitatea și cultura Timişoarei în spaţiul european. Îmi exprim speranţa şi optimismul că autoritățile – atât la nivel local, cât și național – vor găsi cât mai repede soluții viabile pentru finanțarea proiectului, astfel încât sectorul cultural să își continue proiectele începute, iar entuziasmul și încrederea cetățenilor să poată fi redobândite”, a declarat Simona Neumann, directorul executiv al Asociației.

Comisia Europeană monitorizează în permanență activitatea orașelor desemnate capitale europene a culturii, așa cum prevede cadrul juridic. Pentru Timișoara, următoarea întâlnire tehnică este stabilită pentru luna mai, iar una la care va lua parte și juriul european va avea loc în luna iunie 2021. Titlul de capitală europeană a culturii nu poate fi retras de Comisia Europeană, dar autoritățile publice trebuie să soluționeze disfuncționalitățile de finanțare sesizate la monitorizarea din anul 2019. Ultima întâlnire cu juriul va fi în iunie 2022, moment în care va fi aprobată sau nu acordarea premiului Melina Mercouri.

Din partea autorităților române, la întâlnirea de joi au luat parte Dominic Fritz, primarul Timișoarei, Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, Demeter Andras, secretar de stat în Ministerul Culturii, iar din partea Asociației Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, Simona Neumann, directorul executiv.

Ca urmare a acestei întâlniri, Fritz a anunțat anumite măsuri luate privind asociația. „În ultimele luni am lucrat la o strategie care va duce la redeschiderea asociației spre comunitate și spre sectorul cultural. Obiectivul nostru este să redăm proiectul cetățenilor și astfel să creăm un entuziasm in jurul proiectului. Doar prin modificarea radicală a organizării și a modului în care funcționează asociația, aceasta poate să recâștige încrederea timișorenilor. Primăria Timișoara va acorda tot sprijinul, însă condiționează acest suport de implementarea unor proceduri clare și transparente în cadrul asociației, alegerea unui director artistic și schimbări la nivel executiv”, a declarat primarul Timișoarei cu această ocazie.

Comentarii

comentarii