Sistemul medical timișorean trebuie să se dezvolte în mod integrat, indiferent despre ce unitate medicală e vorba și despre cine o administrează, spune Alfred Simonis, președintele CJT. Discuția vine în contextul în care Spitalul Municipal Timișoara a rămas fără autorizație de funcționare din diferite motive. Șeful DSP Timiș, Florin Ardelean, spune că deocamdată problema e rezolvată, dar că unitatea medicală are încă probleme și acum are de îndeplinit acum o serie de măsuri de conformare.
Spitalul Municipal Timișoara a primit o autorizație sanitară pe șase luni, special pentru a nu fi afectați pacienții, spune directorul Direcției de Sănătate Publică Timiș, Florin Ardelean. Va urma o autorizație pe un an de zile, dar după cei de la spitalul municipalității vor implementa anumite măsuri.
Conform lui Ardelean, Spitalul Municipal are o autorizație pe șase luni, dar în acestă perioadă va trebui să îndeplinească anumite cirterii, să îmbunătățească starea din unele secții ale unității medicale. După care va urma o nouă autorizație pe un an, dar numai după îndeplinirea condițiilor impuse.
”Funcționare pe șase luni, cu program de conformare care trebuie dus la capăt la finalul acestor șase luni în care se vor face controale, verificări și în continuare, dacă se vor respecta condițiile, aici în funcție de posibilitate, se va emite o autorizație sanitară pe un an, apoi cu viză anuală. E un program de conformare care trebuie să se încadreze în cele șase luni, spitalul poate funcționa la această oră, dar în cele șase luni unele cu termene mai scurte. o igienizare mai bună, amenajare a unor spații conforme, dar se poate. și n-am vrut să sufere, pacienții, erau în pericol, pentru ca spitalul să nu primească bani de la Casa de Asigurări și am trimis acestă autorizare”, a declarat Ardelean.
Alfred Simonis, președintele CJT, spune că pentru perioada viitoare orgoliile politice trebuie lăsate deoparte și cei care conduc trebuie să discute. Iar politicile în domeniul medical trebuie făcute de specialiști, nu de politicieni, oameni care au orgolii. Sistemul medical timișorean trebuie să se dezvolte integrat nu individual, în așa fel încât două unități medicale diferite să investească alți bani în același proiect, dar realizat în altă locație.
”Nu vreau să politizez în niciun fel subiectul și în fața unui moment important și nu vreau să intrăm în nicio polemică. Totuși, există o problemă de fond la Spitalul Municipal. Dacă facem o comparație între Spitalul Municipal și Spitalul Județean, diferențele sunt colosale. Am mai spus asta, trebuie să găsim o formulă și aici, domnul director, care e mai pregătit decât mine, cu siguranță pe acest domeniu, să găsim o formulă prin care sistemul medical din Timișoara să se dezvolte unitar, armonios, integral. Să nu mai facă toate spitalele, în aceeași timp, aceeași investiție. Pentru că au conduceri diferite și nimeni nu știe, nu știe un spital ce face celălalt. Pe de altă parte, Spitalul Municipal are multe zone care arată ca o ruină. Din păcate, acolo trebuie să intervenim cu toții: Consiliul Județean, minister, primărie, spital județean.”, a declarat Simonis.
El spune că aici se discută despre viață și nu despre o dispută politică.
”Cine e dispus să înțeleagă faptul că ăsta nu e un subiect politic ci un subiect despre viață și moarte, despre viață, până la urmă, despre oameni. E mai puțin important cine îl gestionează și cum îl gestionează. Nu s-a făcut în 2007, 2008, 2010, descentralizarea, într-un fel, poate fi făcută și în alt fel. Nu vreau să vin eu cu soluții, pentru că în momentul în care pretind eu că știu ce trebuie făcut, am pierdut partenerii de la masă, fiind orgolioși. Vreau să găsim împreună o formulă cu specialiști, nu noi, oamenii politici, astfel încât toate spitalele din Timișoara, că vorbim de Institutul Oncologic, că vorbim de Municipal, vorbim de Institutul Cardiologic, toate acestea să se dezvolte integrat, să dezvoltăm sistemul medical din Timișoara, din Timiș, integrat. Și așa să ajungem la dezideratul domnului director Săndesc (n.r. director Spitalul Județean Timișoara), să avem primul spital regional din România, chiar dacă acum 10-15 ani, când s-au proiectat, n-am fost pe listă”, a încheiat Simonis.