Acasă Actualitate Simpozion ”Avram Iancu bicentenar”, la Academia Română Timișoara

Simpozion ”Avram Iancu bicentenar”, la Academia Română Timișoara

DISTRIBUIȚI

Crăișorul Munților, eroul Ardealului, Avram Iancu, comemorat, la 200 de ani de la naștere, la Academia Română Timișoara. Simpozionul ”Avram Iancu bicentenar” a fost organizat de Academia Română, Universitatea Politehnica Timișoara, Biblioteca Academiei Române Timișoara și Societatea Enciclopedică a Banatului.

Au participat personalități ale vieții culturale, sociale, politice și religioase, în frunte cu ÎPS Ioan, Mitropolitul Banatului.

La eveniment, a participat și Maria Grapini, europarlamentar din Timișoara.

Cuvântul de întâmpinare a fost susținut de academician Dan Dubină, președintele Academiei Române Timișoara, iar moderatorul manifestării a fost conf.univ.dr. Ioan David, directorul Bibliotecii Academiei Române Timișoara.

Cele două personalități ale vieții cultural- științifice timișorene au vorbit despre viața și faptele extraordinare ale lui Avram Iancu, precum și de însemnătatea acestui erou al Ardealului care a luptat pentru drepturile românilor în acea perioadă.

“Avram Iancu a rămas în memoria colectivă a țăranilor români din Ardeal drept Crăișorul sau Craiul Munților. În urmă cu un secol și jumătate Iancu rătăcea printre munții Apuseni supărat pe împăratul care nu își ținuse făgăduința față de națiunea Română din Ardeal.

El voia libertate pentru toate națiunile asuprite de Imperiul Habsburgic. El a căpătat din partea românilor rangul unic pe care nu l-a avut în timp nimeni – de Crai al Munților….!”

“Avram Iancu a fost un om cu o minte cât trei oameni și a murit bolnav de griji și doruri pentru neamul lui”, a declarat Ioan David, citându-l pe prof. Ioan Pop, președintele Academiei Române.

Academician Dan Dubină a amintit că datorită faptelor extraordinare, Avram Iancu a deschis calea către deșteptarea națională. Faptele sale rămânând înscrise în conștiință poporului român au pregătit calea spre marea unire care va avea loc în 1918.

“Nu cu argumente filozofice și umanitare se combate tirania, ci cu lancea ca Horea”.

“Nu m-am luptat pentru favoruri, ci pentru eliberarea națiunii mele”.

Acestea sunt două citate rămase în conștiință românilor despre Avram Iancu, prezentate de prof. Dan Dubină.

De asemenea, prof.univ dr. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române, a susținut prezentarea “Eroul național Avram Iancu – aspecte controversate”.

Avram Iancu este încadrabil revoluției democratice europene. El nu este cu nimic mai prejos decât eroii Europei din acea vreme cum a fost Garibaldi sau alții.

Iancu a fost unul dintre cei mai importanți lideri politici pe care i-a avut România din toate timpurile, comparându-l cu Alexandru Ioan Cuza.

A fost și un lider autoritar, fiindcă așa impuneau vremurile. A fost un lider competent având pregătire juridică. Buna cunoaștere a istoriei l-a făcut să ia cele mai bune măsuri.

Acea organizare a Munților Apuseni și a armatei după modelul roman. A fost un lider onest – a amintit prof. Bolovan.

Prof.dr Dumitru Tomoni, vicepreședintele Societății de Științe Istorice din Banat, a prezentat “O întâlnire neobișnuită: Avram Iancu și Dionisie Păscuțiu. Mărturii despre Avram Iancu în ultimul an de viață”.

Cu acest prilej, a fost vizionat și filmul docudramă “Avram Iancu împotriva Imperiului”.

Revoluția din 1848 trezește națiunile europene în Transilvania. Românii se strâng în jurul lui Avram Iancu, avocat de 24 de ani care devine liderul militar care conduce rezistența armată.

Crăișorul  Munților are în prin război civil revelația că lupta care va elibera național română trebuie dusă altfel. Docudrama punctează momentele care au influențat decisiv destinul lui Avram Iancu, eroul revoluționar al Transilvaniei al României. Filmul urmărește evenimentele din perioada 1848 -1872 până la moartea sa.

Pelicula urmărește evenimentele care au urmat revoluției: instituirea unui regim impus de Imperiul Habsburgic, trădarea împăratului Franz Iosif, arestarea și maltratarea lui Avram Iancu, ultimii ani de viață chinuit de supărări și moartea sa învăluită în legendă.

Comentarii

comentarii