Acasă Cultura Simpozion de creație artistică în Caraș Severin. Vernisaj, la Berzeasca 2023, cu...

Simpozion de creație artistică în Caraș Severin. Vernisaj, la Berzeasca 2023, cu 11 creatori

DISTRIBUIȚI

La Centrul de Informare Turistică al comunei Berzasca, Caraș-Severin, a avut loc vernisajul expoziției ce reunește pe simeze lucrările realizate pe parcursul celei de a III-a ediții a Simpozionului de creație artistică de la Berzasca 2023, găzduit de pensiunea Ecaterina și organizat de către Nicolae Petre Furdui.

Dincolo de apropieri, similitudini și analogii de creație, la Berzeasca, chipul Dunării se concretizeaza în schimbări de paradigmă ce revigorează inspirația participanților în pulsiunile energetice ale primăverii.

Deși același cadru, tiparul neclintit al Dunării se reflectă în semnificații noi, pentru o nouă echipă de artiști plastici compusă din: Maria Balea, Costin Brăteanu, Smiljana Čurić, Vasile Dancu, Cătălina Doțiu, Ana Domnica Hoble, Ana Miljković, Tar Bela, Pavel Torony, Sarah Raluca Miulescu, Vasile Pintea.

Astfel, pe malul Dunării, la Berzeasca, spiritualitatea se exprimă în creații clădite într-un perimetru al metafizicii fără truisme rustico-paseiste. Aici, peisajul predispune la reverie și ascendență spirituală, iar natura și veșnicia ei impulsionează artiștii la creații autentice.

Călăuziți de idealul extazului mistic, actanții s-au reîntâlnit sub orizontul plin de semnificații al căutărilor de sine – amprentă indelebilă a primăverii  la Berzeasca, când energia telurică  reverberează cu cerul de pe Clisură. Cum Dunărea oferă o perspectivă largă actului de creație, fiecare artist caută înțelesuri noi ale prezenței aici și acum pe care să le transcrie plastic.

La Berzeasca în 2023, natura – pretext pentru introspecție și căutări în solitudine, reprezintă prilejul de a  lăsa în urmă realitatea și de a ne întoarce în timp vecin cu marea creație.Lucrările plastice  în curs de realizare se vor constitui în demonstrații de relevanță a artei  în fundal cu primăvara. Sprijinit pe ele, timpul devine verosimil, aici, la Berzeasca, în aprilie 2023 – a explicat Diaconu Ion.

 

Comentarii

comentarii