Acasă Eveniment Simpozion internaţional pe teme de mediu la Timişoara

Simpozion internaţional pe teme de mediu la Timişoara

580
DISTRIBUIȚI

La Timişoara va avea loc simpozionul internaţional cu tema „O şansă pădurii”- o activitate de educaţie ecologică din cadrul programului ENO – Environmental Online.  ENO – Environmental Online este o reţea şi o şcoală virtuală globală pentru dezvoltarea durabilă a atitudinilor și valorilor privind conservarea şi protecţia mediului. Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului va fi locul unde se va desfăşura acest simpozion internaţional, în 15 martie. Tematica simpozionului a fost aleasă astfel încât atât elevii, cât şi profesorii să conştientizeze necesitatea ocrotirii naturii şi să devină participanţi activi în acţiunea de reconciliere a omului cu natura. Activitatea se adresează elevilor din clasele V-XII din judeţul Timiş, precum şi altora din România şi ţări cu tradiţie în ecologie. Acţiunile care se vor derula în timpul programului vor avea, în primul rând, scopul de a-l implica activ pe elev, de a-l face să reflecteze şi, bineînţeles, să acţioneze.

Criza ecologică

În ciuda tuturor eforturilor celor care iubesc Planeta Albastră, criza ecologică rămâne fără răspuns. Dorinţa de profit, concurenţa economică şi consumul fără discernământ, toate acestea  motivează exploatarea iraţională a mediului. Adulţilor, dar mai ales copiilor le lipseşte conştientizarea importanţei protejării ecosistemului. De aceea, acţiunile care se vor derula în timpul proiectului îl vor implica activ pe elev, îl vor face să reflecteze şi, bineînţeles, să acţioneze. Modalităţile prin care se vor puncta atât problemele, cât şi eventualele soluţii din sfera preocupărilor ecologice se vor concentra pe dezbateri, dar şi pe activităţi  creative, menite să exploateze noţiunile teoretice şi potenţialul practic al participanţilor. Este o oportunitate pentru afirmarea elevilor interesaţi de acest domeniu. De asemenea, oferă acestora posibilitatea schimbului de experienţă. Ca obiective sunt promovarea educaţiei ecologice în şcoală; conştientizarea importanţei pădurilor pentru viaţa pe Terra; dezvoltarea responsabilităţii şi motivaţiei cadrelor didactice, în vederea formării unor  comportamente ecologice adecvate  elevilor, pentru menţinerea sănătătii mediului şi implicit a propriei sănătăţi şi implicarea autorităţilor locale în promovarea educaţiei ecologice la nivelul şcolilor.

“O şansă pădurii”

Simpozionul internaţional “O şansă pădurii” constă într-un concurs de lucrări pe trei secţiuni, lucrări realizate de către elevi sub îndrumarea cadrelor didactice. Deschiderea activităţii va fi marcată de prezentări ale invitaţilor referitoare la tema de interes. Data limită de înscriere este 27 februarie 2012.  Premierea se va face în data de 15.03.2012, în cadrul simpozionului, în prezenţa invitaţilor. Organizatori sunt: Primăria Municipiului Timişoara – Direcţia de Mediu, Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş, Liceul Teoretic „Iris” Timişoara, Grupul Şcolar Agricol „Iulian Drăcea” Timişoara şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului Timişoara.

 

Comentarii

comentarii