Acasă Administraţie Sinagoga Cetate şi Biserica Millenium primesc de la bugetul local 700.000 de...

Sinagoga Cetate şi Biserica Millenium primesc de la bugetul local 700.000 de lei

1021
DISTRIBUIȚI

Primăria se grăbeşte acum să rezolve restanţele la unele obiective pe care şi le-a asumat în dosarul de candidatură a Timişoarei la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021.

După decenii de degradare a Sinagogii Cetate, de pe strada pietonală Mărăşeşti, vor urma lucrări de intervenţie de urgenţă pe exterior, pentru a se putea finaliza până în anul 2021.

În acest sens, CLT a aprobat sprijinul financiar pe anul 2019, de 475.000 de lei de la bugetul local pentru sinagogă şi 235.550 lei pentru domul catolic Millenium din Piaţa Romanilor.

“Municipiul Timişoara a susţinut continuu prin finanţările acordate anual de la bugetul local, unităţile de cult pentru lucrările de construcţie, reabilitare şi renovare a lăcaşelor de cult de pe raza oraşului. Prin HCL din 2016 s-a aprobat Regulamentul privind stabilirea unor forme de sprijin financiar  de la bugetul local pentru unităţile de cult aparţinând cultelor religioase recunoscute în Romania (…). Din valoarea aprobată de 1.337 mii lei, suma de 1.275 mii lei reprezintă sume angajate prin protocoalele de finanţare încheiate în anul 2017 şi 2018 şi care nu au fost achitate în exerciţiile bugetare anterioare, rezultând o sumă disponibila de 61,55 mii lei. Prin HCL din iulie 2019, bugetul a fost suplimentat cu suma de 649 mii lei, rezultând un disponibil de 710,55 mii lei”, a explicat primarul Nicolae Robu în expunerea de motive.

Astfel, cultul mozaic a primit 475 mii lei pentru reabilitarea Sinagogii din Cetate, care reprezintă un monument istoric naţional.

“În Manualul de licitaţie – candidatura Timişoara 2021, Capitală Europeană a Culturii (Bidbook TM 2021), la capitolul ‘Intervenţii de infrastructură culturală’, ‘Centrul Cultural Sinagoga’ este unul dintre principalele obiective asumate în calitate de oraş – Capitală Europeană a Culturii 2021. Reabilitarea constă în lucrări de intervenţie de urgenţă, lucrări componente artistice Terracota exterior din cadrul proiectului de lucrări de restaurare şi reabilitare la Sinagoga din Cetate”, menţionează documentaţia proiectului care prin votul aleşilor locali a devenit hotărâre de CL.

Cultul romano-catolic a primit suma de 235,55 mii lei pentru lucrări de refacere a sistemului centralizat de încălzire la Biserica Millennium, imobil care se află în patrimoniul municipalităţii şi reprezintă un simbol emblematic al acestui oraş, fiind cea mai mare biserica romano-catolică din Timişoara. Biserica Millenium face parte din Ansamblul urban “Fabric”.

Comentarii

comentarii