Acasă Actualitate Sindicaliștii au protestat în faţa Prefecturii Timiş

Sindicaliștii au protestat în faţa Prefecturii Timiş

DISTRIBUIȚI

Puțin peste 50 de persoane au participat luni la mitingul organizat de Blocul Naţional Sindical (BNS) Timiş, în faţa Prefecturii Timiş, faţă de intenţia Guvernului României de a transfera construbiţiile sociale de la angajator la angajat.

Victor Stan, preşedintele BNS Timiş, a spus că unul dintre efectele grave ale acestei măsuri va fi un impact negativ asupra fondurilor de sănătate şi de pensii face, iar într-un timp nu prea îndelungat va fi dezastuos pentru cele două sisteme. De aceea BNS face apel la Guvernul României să renunțe la obiectivul de reducere a costului cu forta de muncă a angajatorului, prin transferul contribuțiilor sociale integral în sarcina salariaților. În următoarele zile, în funcţie de rezultatele acestor mitinguri care au loc în toate oraşele mari în ţară, manifestările de protest se vor extinde şi vor fi şi mai mari. Cu acest prilej, protestatarii au înmânat o scrisoare deschisă prefectului Timişului, Eva Andreaş. BNS a lansat, în septembrie, petiţia şi campania Nu experienţelor sociale pe români! Petiţia are deja 44.000 de susținători.

“Ca urmare a solicitărilor venite din partea organizațiilor noastre membre, în numele membrilor de sindicat BNS, am decis ca această campanie să continue, însoțind astfel acțiunile de protest ce vor fi anunțate de BNS în perioada imediat următoare. Așa cum se menționează în Programul de Guvernare această măsură este o facilitate adresată capitalului și nu forței de muncă. Numai împreună putem schimba ceva și numai împreună putem contracara intenția Guvernului de a transfera integral salariaților responsabilitatea finanțarii sistemului de securitate socială. Finanțarea unui sistem de securitate socială exclusiv cu contribuții din partea angajaților este nemaiîntâlnită în comunitatea internațională și reprezintă o încălcare clară a principiilor responsabilității și echității comune, esențiale pentru justiția socială și economia durabilă. Pentru aceste motive dar și pentru cele menționate de-a lungul campaniei te chemăm să ni te alături”, este mesajul BNS Timiş.

De asemenea, Confederația Europeană a Sindicatelor (CES) și Confederația Internațională a Sindicatelor (CIS) cer factorilor de decizie din România să renunțe la decizia de transfer a contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, arătându-și astfel preocuparea față de modificările anunțate recent de Guvernul României cu privire la sistemul de securitate socială. ”Schimbările preconizate contravin în mod evident spiritului, textului și jurisprudenței specifice unor importante instrumente europene: Codul European pentru Securitate Socială și Carta Socială Europeană Revizuită. România a ratificat Codul European de Securitate Socială în 09.10.2009  (intrat în vigoare în 10.10.2010) și prin urmare trebuie să respecte prevederile acestuia, care declară că pentru protecția socială, costul trebuie susținut colectiv. România a ratificat și Carta Socială Europeană Revizuită, în 07.05.1999. Mai mult decât atât, jurisprudența Comitetului European pentru Drepturi Sociale este clară în ceea ce privește chestiunile legate de finanțarea sistemelor / beneficiilor sistemului de securitate socială și stabilește că acesta trebuie să fie finanțat colectiv: cu alte cuvinte, finanțate din contribuțiile angajatorilor și ale angajaților și / sau din bugetul de stat”, este mesajul de susţinere a celor două organizaţii.

Comentarii

comentarii