Acasă Actualitate Sindicatul Filarmonicii Banatul readuce în actualitate problema reabilitării clădirii. ”Proiectantul-șef a afirmat...

Sindicatul Filarmonicii Banatul readuce în actualitate problema reabilitării clădirii. ”Proiectantul-șef a afirmat că lucrările în niciun caz nu vor fi finalizate până în anul 2021”

DISTRIBUIȚI

Sindicatului Filarmonicii Banatul (SFB) din Timișoara dorește să aducă din nou în atenția publicului meloman și nu numai faptul că problema legată de proiectul de reabilitare a clădirii Filarmonicii Banatul a fost recent discutată în cadrul Colegiului Director al Ordinului Arhitecților din Timișoara care, în 6 octombrie 2019, a participat la dezbaterea publică organizată de către SFB.

La dezbatere a fost prezent și maestrul Remus Georgescu, compozitor și fost director al FBT, artiști ai filarmonicii precum și persoane din Primăria și Consiliul Local Timișoara cu rol de decizie pentru acest proiect, oameni de cultură ai orașului, etc. 

SFB susține că în documentul în care este prezentată strategia culturală a municipiului Timișoara, la pag. 227, în capitolul “Încurajarea atribuirii competitive pe criterii calitative pentru proiectarea investițiilor publice cu impact asupra imaginii urbane”, se stipulează unele reguli.

Una arată că serviciile de proiectare pentru obiective de utilitate publică realizate cu fonduri publice sunt nu numai obiect de achiziție publică transparentă, ci și contribuție la cultura locală prin construirea reperelor din mediul fizic.

Prin organizarea concursurilor de arhitectură este susținut și principiul transparenței și al dezbaterii de idei, dar și încurajarea creativității și inovației. Prin practica de achiziții cu proiectare și execuție la pachet pentru investițiile publice se simplifică poate procedurile, dar nu asigură calitatea în arhitectură, unde demersul de proiectare este și gest artistic.

Prin urmare, OAR a făcut câteva observații în ceea ce privește stadiul și modul în care ar trebui să se desfășoare acest proiect de reabilitare.

OAR consideră ca proiectul de reabilitare și refuncționalizare a sălii Filarmonicii Banatul Timișoara în starea sa actuală nu garantează obținerea  unui rezultat final corespunzător din punct de vedere acustic și concertistic și că un rezultat superior pe măsura cerințelor acustice ale unei săli de concerte contemporane poate fi obținut

prin organizarea unui concurs de soluții de arhitectură pentru o nouă sală de concerte a filarmonicii, pe actualul amplasament al grădinii de vară.

Acest amplasament a mai fost propus în trecut pentru construirea unei noi săli de concerte a filarmonicii, lucru declarat în cadrul dezbaterii de către maestrul Remus Georgescu.

Existența locurilor de parcare pentru personal este vitală pentru desfășurarea activității filarmonicii în condiții normale. Fiind necesară transportarea de instrumente muzicale de dimensiuni și valori mari, este nevoie de acces auto în apropierea acceselor pentru personalul filarmonicii.

De altfel, aceste parcări sunt prevăzute  și în proiectul de reabilitare, faza D.A.L.I., aprobat prin HCL de Consiliul Local Timișoara.

În urma reparațiilor la carosabil pe bl. Regele Ferdinand I, accesul la aceste parcări a fost desființat, lucru ce intră în contradicție cu proiectul de reabilitare, faza D.A.L.I., aprobat. 

De asemenea, se mai pune și problema desfășurării activității orchestrei pe perioada reabilitării, având în vedere că proiectantul-șef a afirmat că lucrările în niciun caz nu vor fi finalizate până în anul 2021, an în care Timișoara este desemnată a fi Capitală Culturală Europeană și în care filarmonica va fi implicată într-o sumedenie de proiecte culturale și concerte. 

”Dorim totodată să subliniem cât se poate de serios faptul că noi nu dorim stoparea acestui proiect și nici nu ne opunem modernizării și reabilitării instituției în care noi, ca muzicieni, ca artiști ne desfășurăm activitatea.

Dimpotrivă, ne dorim ca un asemenea proiect care vizează binele instituției să se desfășoare în cele mai bune condiții și cu transparență, astfel încât rezultatul să fie unul care să satisfacă nevoile cultural-muzicale ale unui oraș cu o bogată istorie culturală”, a explicat Lozin Dorel Iuga, președintele Sindicatului Filarmonicii Banatul Timișoara.

Comentarii

comentarii