Acasă Actualitate Sindromul hiperkinetic ADHD afectează până la 7% dintre copiii din Timiş

Sindromul hiperkinetic ADHD afectează până la 7% dintre copiii din Timiş

DISTRIBUIȚI

Peste două săptămâni, elevii din Timişoara şi din Timiş intră vacanţa de vară, de aceea medicii atrag atenţia că şi dacă nu se duc la şcoală pe timpul verii şi poate nu au teme de făcut, copiii şi adolescenţii sunt în continuare angrenaţi în rutina de dimineaţă, zi şi seară, în familie. În acest context, sindromul hiperkinetic ADHD rămâne în continuare o tulburare fără vacanţă de vară. ADHD, cea mai frecventă tulburare a copilăriei, afectează între 3 şi 7% dintre copiii din Timiş.

Părinţii şi medicii trebuie să lucreze în echipă
 
Prof. univ. dr Mircea Tiberiu (foto), şeful Clinicii de Psihiatrie şi Neurologie pentru Copii şi Adolescenţi Timişoara, a declarat că vestea bună este că, depistată şi tratată consecvent, această tulburare are mari şanse să dispară, iar copilul va deveni un adolescent şi apoi un adult sănătos. “Pe de altă parte, părinţii trebuie să înţeleagă că, odată început, tratamentul nu trebuie oprit pe perioada vacanţelor”, a subliniat prof. Tiberiu, participant, în perioada 27 –30 mai, la Eforie Nord, la Primul Forum Naţional de ADHD, organizat de Eli Lilly România, la care au participat 150 de specialişti din toată ţara. Medici psihiatri, neuropsihiatri şi rezidenţi psihiatri, specializaţi în tratarea copiilor, au discutat despre metode de detectare timpurie a ADHD şi despre succesul tratării acestei tulburări, cu condiţia ca părinţii şi specialiştii să poată forma o echipă.

Strategie comună pentru România

Obiectivul principal al forumului a fost realizarea unei strategii comune pentru România de tratare a ADHD, urmând să fie implicaţi medici psihologi, psihiatri şi neuropsihiatri de copii, dar şi familiile lor. Specialiştii susţin că prognosticul ADHD poate fi excelent dacă strategiile terapeutice se iniţiază din timp.
Problema este că, de foarte multe ori, mulţumiţi de rezultatul tratamentului din timpul şcolii, când văd că într-adevăr copilul lor are o evoluţie foarte bună, părinţii decid să întrerupă peste vară tratamentul, cu gândul că pot face faţă hiperkineziei şi lipsei de atenţie. Trebuie ca medicii să aducă la cunoştinţă părinţilor că această abordare este eronată, pentru că secretul este tocmai continuarea atât a tratamentului comportamental, alături de psihopedagogi, cât şi a tratamentului medicamentos, conform recomandărilor specialiştilor. ADHD este una dintre cele mai comune afecţiuni întâlnite în copilărie şi adolescenţă. Sindromul este caracterizat prin hiperactivitatea copilului, prin comportamentul impulsiv, însoţit de deficit de atenţie, probleme care nu pot fi explicate de nici o altă afecţiune  psihică şi nu sunt în legătură cu abilităţile intelectuale ale copilului sau cu stadiul de dezvoltare.

Comentarii

comentarii