Acasă Actualitate Singurul român în conducerea Institutului European de Drept este reprezentatul UVVG

Singurul român în conducerea Institutului European de Drept este reprezentatul UVVG

DISTRIBUIȚI

poza interviuDialog cu conf. univ. dr. Cristian Alunaru, decanul Facultăţii de Ştiinţe Juridice, din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”

 

– Aţi fost reales, recent, în conducerea Institutului European de Drept.  
– În luna septembrie, a avut loc, la Viena, Adunarea Generală a Institutului European de Drept – European Law Institute, care este cel mai important for de drept european cu sediul la Bruxelles, însă lucrează mai mult la Viena, pentru că acolo se află secretariatul şi punctul de lucru. Tot aici, în Sala Primăriei din Viena, au avut loc alegerile pentru Consiliul de Conducere, preşedinte şi vicepreşedinte. E vorba de toate ţările Uniunii Europene şi am fost singurul candidat din România. Cu toate acestea, am obţinut un mare număr de voturi, care a fost secret. Nu ştiu cu certitudine cine m-a votat, dar probabil că ţările centrale europene m-au susţinut pentru că în aceste ţări sunt cunoscut datorită participărilor mele la diferite Conferinţe Internaţionale. Astfel, am ajuns să fiu ales pe un mandat de doi ani, în Consiliul de Conducere al Institutului European de Drept. Deşi, a fost aleasă o nouă conducere (preşedinte fiind doamna Diane Wallis din Marea Britanie, membră a Parlamentului European) eu am fost printre puţinii membri ai Consiliului care au fost realeşi, cu alte cuvinte, mă aflu la al doilea mandat.
Consider acest eveniment ca fiind momentul cheie al anului şi este bine să se ştie că în Consiliul Institutului European de Drept există un singur român, iar acesta reprezintă Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad.

– Aţi participat la diferite conferinţe internaţionale. Oferiţi-ne câteva exemple.
–    Tot în luna septembrie, am fost la Academia de Ştiinţe a Republicii Slovace, care deţine un Centru de Conferinţe în Castelul Smolenice de lângă Bratislava, unde s-a organizat o Conferinţă Internaţională privind protecţia părţii defavorizate în raporturile juridice, implicit protecţia consumatorului. Am susţinut o prelegere în limba română despre protecţia părţii defavorizate în contracte, în România. Manifestarea se numeşte Zilele Internaţionale „Ştefan Luby”, în onoarea unui mare jurist slovac, unde am participat pentru a doua oară. Lucrările acestei conferinţe vor fi publicate într-un volum al Universităţii din Trnava. În această lună voi participa la Institutul de Cercetări de pe lângă Universitatea din Osnabruck (Germania), unde am fost invitat de profesorii de la Osnabruck, în frunte cu părintele Dreptului European Chiristian von Bar. Este foarte important, deoarece acolo există un Institut de Studii Juridice Europene – European Law Studies Institute, unde se lucrează la un proiect de cercetare pentru drepturile reale, mai precis la transmiterea proprietăţii asupra imobilelor, iar membrii Institutului sunt interesaţi foarte mult de evoluţia situaţiei din România. Eu voi participa cu o prelegere în limba germană despre Evoluţia circulaţiei imobilelor în România. Apoi urmează, în luna noiembrie, Conferinţa de la Viena, privind transpunerea în practică a directivei Uniunii Europene cu privire la protecţia consumatorului. La această manifestare sunt invitat în calitate de membru al Grupului de Cercetare de la Viena, care la Arad este deja cunoscut, deoarece Grupul a fost prezent deja de două ori la Universitatea noastră. Prima dată a fost în septembrie 2012, la Simpozionul de mare amploare desfăşurat la Palatul Cultural şi în Campusul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, iar a doua oară în luna iulie a acestui an la Şcoala de Vară organizată de Facultatea de Ştiinţe Juridice din cadrul UVVG. Vreau să subliniez faptul că Ediţia de anul trecut a Conferinţei internaţionale a fost una deosebită, deoarece a fost ediţia jubiliară, la cinci ani de existenţă a Institutului pentru Dezvoltarea Dreptului European şi Reforma Dreptului Privat al Universităţii din Viena. În continuare suntem în tratative cu ei pentru a realiza şi alte proiecte, precum un nou Simpozion internaţional şi o Şcoală de vară la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad.

Comentarii

comentarii