Acasă Eveniment Sistem transfrontalier de centre medicale Timişoara –Vârşeţ specializate în diagnosticul malformaţiilor fetale

Sistem transfrontalier de centre medicale Timişoara –Vârşeţ specializate în diagnosticul malformaţiilor fetale

DISTRIBUIȚI

spital clinic -dr. olimpia oprea DSCF0405Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara lansează proiectul “Dezvoltarea unui sistem regional transfrontalier de centre medicale de excelenţă specializate în diagnosticul prenatal al malformaţiilor fetale în Regiunea Timişoara –Vârşeţ”, miercuri, 5 iunie, la Hotelul Continental Timişoara, de la ora 10.30.

Proiectul este finanţat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră IPA, România – Republica Serbia Prioritatea 1 „Dezvoltare economică şi socială”
Măsura 1.1 „Suport pentru infrastructura economică şi socială locală şi regională”. Lider de proiect este Primăria Timişoara, iar partener din România este Spitalul Municipal Timişoara, şi partener transfrontalier este Spitalul General din Vârşeţ Serbia. Dr. Olimpia Oprea, manager de proiect, a spus că obiectivul general este dezvoltarea unui sistem regional transfrontalier de centre medicale de excelenţă pentru îmbunătăţirea diagnosticului antenatal al malformaţiilor fetale în aria Timişoara–Vârşeţ.
Proiectul prevede dezvoltarea a două centre medicale de excelenţă în diagnostic antenatal dotate cu echipamente de ultimă generaţie; prezentarea unui raport de cercetare bilingv asupra frecvenţei şi cauzelor  malformaţiilor fetale în aria Timişoara-Vârşeţ în 300 exemplare şi 60 de medici vor fi instruiţi în diagnostic antenatal.
De asemenea, cel puţin 800 de femei vor beneficia de asistenţă medicală de specialitate prin intermediul centrelor medicale de excelenţă în diagnostic antenatal, pe perioada de implementare a proiectului. Vor fi realizate două campanii de conştientizare şi informare a populaţiei privind factorii de risc în producerea malformaţiilor; vor fi editate 2.000 de broşuri cu caracter educativ, 200 mape, 1.000 pliante, 100 afişe; platformă web comună şi cel puţin 5.000 de femei din aria Timisoara-Vârşeţ vor fi informate asupra factorilor de risc în apariţia malformaţiilor fetale. Valoarea totală a proiectului: 2.015.005,45 euro.
Spitalul Municipal Timişoara şi Municipiul Timişoara beneficiază de un buget total eligibil de 1.514.104,23 euro, din care 2% reprezintă contribuţia proprie, 85% fonduri europene nerambursabile şi 13% fonduri de la bugetul de stat. Spitalul General din Vârşeţ beneficiază de un buget total eligibil de 500.901,22 euro, din care 15% reprezintă contribuţia proprie iar 85% fonduri europene nerambursabile. Durata proiectului este de 17 luni (3 aprilie 2013 – 2 septembrie 2014).

Comentarii

comentarii