Acasă Actualitate “Sistemul sanitar are nevoie urgentă de trei elemente: bani, competenţă şi depolitizare”

“Sistemul sanitar are nevoie urgentă de trei elemente: bani, competenţă şi depolitizare”

DISTRIBUIȚI

Susţine dr. Viorel Rotilă, preşedintele Federaţiei “Solidaritatea Sanitară”
“În evaluarea noastră, unul din efecte îl constituie faptul că noua Lege a sănătăţii va crea un imens proces de achiziţii publice, controlat politic de la nivel central, adică exact tipul de proceduri pretabile la corupţie, domeniu în care România stă cel mai prost”, a spus dr. Viorel Rotilă, preşedintele Federaţiei “Solidaritatea Sanitară”, joi, 12 ianurie .

Avertizare

Medicii susţin că dacă, la ora actuală, achiziţiile publice se organizează în cazul cheltuirii a 40% din banii colectaţi în sistem (la centru de reprezentanţii puterii, iar în teritoriu de reprezentanţii tuturor partidelor politice), prin noua lege, toată suma se va cheltui prin achiziţii publice de la centru.
Este evident astfel că interesele financiare sunt orientate mai curând în adoptarea proiectului noii Legi a sănătăţii, care să scoată pe piaţă banii acestui sistem, decât în crearea unui sistem mai bun. “Avertizăm cetăţenii că pericolul nu atârnă numai asupra medicinei de urgenţă, ci şi asupra sistemului de asigurări de sănătate şi a spitalelor. Există o mare diferenţă între ceea ce afirmă talibanii proiectului de lege şi ceea ce se poate anticipa, de orice persoană de bună-credinţă şi cu o oarecare pricepere în domeniu, pornind de textul acestui proiect”, susţin medicii.

Privatizarea sistemului sanitar este cheia de boltă

Sindicaliştii de la Solidaritatea Sanitară sunt de părere că privatizarea întregului sistem sanitar este cheia de boltă a proiectului Legii sănătăţii. Încrâncenarea susţinătorilor acestui proiect riscă să rigidizeze şi să consolideze opoziţia împotriva lui, exact în momentul în care dezbaterile publice ar avea şansa să schimbe numai ce este de schimbat în sistem şi doar în interesul cetăţenilor. “Dacă politizarea este o cauză a ineficienţei sistemului sanitar (şi ea este, aşa cum am afirmat şi noi în ultimii ani) nu înţelegem de ce nu se acţionează pentru depolitizarea lui! Cerem ca depolitizarea să înceapă cu conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi a caselor judeţene, care sunt instituţii ce trebuie conduse de reprezentanţii societăţii civile şi să continue cu spitalele. Înlocuirea politrucilor cu experţi ţine de esenţa reformei administrative pe care trebuie s-o promoveze noua lege. Dublată de dezvoltarea unui sistem de asigurări private, complementar celui de asigurări sociale de sănătate, măsura ar constitui adevărata reformă a Sănătăţii. Sistemul sanitar are, la ora actuală, nevoie urgentă de trei elemente esenţiale: bani, competenţă managerială şi eliberarea de ingerinţele politicului”, spune medicul Rotilă.

Comentarii

comentarii