Acasă Administraţie Situl arheologic de la Cornești ar putea dezvolta turismul din județ. Se...

Situl arheologic de la Cornești ar putea dezvolta turismul din județ. Se dorește reconstrucția uneia dintre porțile fortificației

DISTRIBUIȚI

Președintele CJ Timiș, Alin Nica, consideră că turismul din partea de vest a județului ar putea fi dezvoltat prin folosirea la maxim a oportunităților oferite de situl arheologic de la Cornești – Iarcuri. El s-a întâlnit și discutat cu o serie de specialiști germani, care lucrează la Cornești și în aceste zile sunt în Timișoara. Pe lista priorităților este finalizarea punctului muzeal din localitatea timișeană și reconstrucția uneia dintre porțile de acces în incinta fortificată.

„Fortificația de mari dimensiuni de lângă Orțișoara, datând din Epoca Bronzului și reprezentând cel mai mare sit arheologic din Europa, se bucură de atenția unor reputați specialiști germani și a Consiliului Județean Timiș. Încurajarea turismului în Timiș este o prioritate, iar viziunea pentru următorii ani cuprinde valorificarea sitului de Cornești-Iarcuri. Viitor monument UNESCO, fortificația descoperită la Cornești poate reprezenta un punct important de atracție, nu doar pentru turiștii interesați de istorie ci și pentru familii dornice să petreacă timp în aer liber, înconjurați de magia unui loc de pe vremea Troiei”, a anunțat Nica.

Vorbind despre viitorul cercetărilor, șeful CJT spune că își dorește finalizat punctul muzeal de la Cornești, dar și pusă în practică dorința de a reconstrui una dintre porțile fortificației.

„În cadrul unei întâlniri facilitate de Claudiu Ilaș, managerul Muzeului Național al Banatului, m-am întâlnit cu prof. dr. Mathias Wehmhoff, director al Museum für Vor-und Frühgeschichte Berlin, cu dr. Bernhard Heeb, curator al colecțiilor Troia și Cipru ale aceluiași muzeu din Germania și cu Andrei Bălărie, șef secție Arheologie.  Am discutat despre punctul muzeal și baza de cercetare care urmează a fi construite la Cornești și despre reconstrucția unei porți cercetate în anul 2013, pentru a putea exemplifica cum arăta fortificația în urmă cu 3500 ani. I-am asigurat de sprijinul meu și sper ca planul nostru comun de valorificare culturală și turistică a sitului arheologic de la Cornești-Iarcuri și a microregiunii formată din Orțișoara, Calacea, Carani, Seciani, Murani să ajungă realitate cât de curând”, a încheiat Nica.

Comentarii

comentarii