Acasă Economic Situaţia de la Aton Transilvania ia proporţii penale – VIDEO

Situaţia de la Aton Transilvania ia proporţii penale – VIDEO

DISTRIBUIȚI

Din luna septembrie, compania Aton GMBH Transilvania trece printr-o perioadă nu doar dificilă din punct de vedere financiar, ci, din cauza noii conduceri, de-a dreptul penală. După ce au recunoscut datorii de peste 1,5 milioane de euro către proprietarii de la care au luat terenuri în arendă, şefii Aton Transilvania şi i-au urcat în cap şi pe angajaţii de la Carani, care au protestat pe 17 septembrie, în faţa societăţii, de teamă să nu-şi piardă locurile de muncă. Problemele au început încă de anul trecut, când, în ciuda faptului că societatea încasează subvenţii de la Uniunea Europeană pentru terenul arendat, nu a reuşit să-şi onoreze contractele.
Situaţia gravă de la Carani i-a îndemnat pe doi dintre administratorii Aton Transilvania SRL – Daniel Ţunea şi Agrocereal Carani – Lucian Ivănescu, să depună plângeri la autorităţile competente, faţă de abuzurile conducerii. "Vă supunem atenţiei următoarele situaţii care, în opinia noastră, pot îmbrăca consecinţe cu caracter penal," au spus cei doi în plângerea adresată Gărzii Financiare Timişoara, în data de 6 octombrie. "Declarăm că, sub durata mandatului nostru de administratori ai SC Aton Transilvania SRL (împreună cu Bauer Rainer Dirk, cetăţean german cu domiciliul în Germania) şi SC Agrocereal Carani SRL, s-au întâmplat următoarele evenimente care, în opinia noastră, sunt de natură să producă consecinţe grave în activitatea societăţilor şi pot genera efecte legate de evaziunea fiscală şi alte infracţiuni economice. în data de 16.09.2009, persoane care nu au legătură cu societăţile, dar care s-au prezentat ca viitorii administratori ai societăţilor, deşi nu au probat aceasta cu nici un document, au venit însoţiţi de un număr mare de persoane şi bodyguarzi şi, practic, au ocupat sediile sociale ale societăţilor, făcând absolut imposibilă desfăşurarea oricărei activităţi comerciale. Aceste persoane sunt Milata Paul Mihnea şi Jorg Fahrenbach care, împreună cu bodyguarzi înarmaţi cu pistoale, au spart birouri, au confiscat acte, au împiedicat intrarea în incintă a tuturor organelor de conducere legale ale societăţilor. Având în vedere că, în baza legilor române, noi eram la acea dată administratorii societăţilor, considerăm că am fost împiedicaţi să ne exercităm atributele legate de activitatea de administrator, cu scopul făţiş de a ne fi imputate ulterior toate neregulile produse de cele două persoane. Considerăm că, dată fiind situaţia mai sus expusă, nu putem fi făcuţi responsabili mai departe de situaţia gestiunilor, de existenţa sau inexistenţa documentelor legale, întrucât se justifică temerea noastră că activitatea infracţională a celor două persoane poate avea ca şi consecinţă dispariţia unor documente esenţiale pentru viaţa economică a societăţilor", se spune în plângere.


Cei doi au făcut şi o plângere penală înregistrată la secţia de politie din Sânandrei, în care au arătat cum documente ale societăţilor sunt efectiv furate, altele distruse şi cum sunt sparte uşi din incinta societăţilor. Plângerea a fost însoţită şi de un material video, în care se vede clar cum Paul Mihnea Milata şi Jorg Fahrenbach sparg uşa biroului juridic al societăţii, în lipsa angajaţilor, cele două juriste fiind una în concediu de maternitate, iar cealaltă în concediu medical. în încăpere se găseau contractele şi actele societăţii şi alte documente de o importanţă deosebită pentru societate.

Cei doi administratori spun că au "temerea justificată că vor dispărea acte şi documente ale societăţilor şi nu se vor putea stabili şi calcula sume datorate bugetului de stat, sume şi situaţii cu privire la finanţările SAPARD", societatea Agrocereal Carani având în derulare mai multe astfel de programe, în valoare de milioane do euro, proiecte aproape finalizate, dar care nu sunt încă funcţionale.
"Menţionăm că am fost împiedicaţi de către firma de pază angajată de către societăţile din grup să intrăm în societate, începând cu data de 22.09.2009, astfel încât ne-a fost imposibil să predăm societăţilor mijloacele de care am dispus pe timpul desfăşurării mandatului, fiind împiedicaţi să ne predăm şi gestiunea aferentă mandatului de administrator. în aceste circumstanţe, este justificată temerea noastră că, în prezent, se pot produce mari pagube în gestiunea societăţii, întrucât ea este condusă de către persoane care nu au abilitarea legală şi statutară în acest sens, mai ales că ei conduc faptic o gestiune pe care au refuzat s-o preia legal. Pe acest fond, considerăm că evaziunea fiscală este doar una din consecinţele ce ar putea fi generate de starea de haos instaurată începând eu data de 16.09.2009", se specifică în plângere
Cei doi, Daniel Ţunea şi Lucian Ivănescu, spun că au solicitat în mod repetat conducerii societăţilor de-a intra în legalitate cu operaţiunea de vânzare piatră, concasare, livrare şi transport, cărora nu li s-a dat curs, fiind vorba de aproximativ 400.000 de tone de piatră brută, cu o valoare de 1.500.000 euro. "Am adus la cunoştinţa conducerii economice a societăţii faptul că mi s-a solicitat în repetate rânduri de către conducerea SC Euromobille SRL, ca societatea pe care o reprezint să deruleze astfel operaţiunile încât să nu încalce legislaţia fiscală", spune Daniel Ţunea.
"Solicităm intervenţia organelor statului să verifice aspectele legale ale derulării operaţiunilor economice ale societăţii, întrucât consider că nu ne mai putem asuma răspunderea în prezent pentru legalitatea derulării acestora, fiind împiedicaţi, în fapt, să ne exercităm prerogativele de administratori", spun Daniel Ţunea şi Lucian Ivănescu.
Paul Mihnea Milata şi Jorg Fahrenbach, presupuşii administratori ai Aton Transilvania şi Agrocereal Carani şi protagoniştii filmului postat pe www.ziuadevest.ro, nu au putut fi contactaţi.

Comentarii

comentarii