Acasă Economic Situația aberantă cu care se confruntă fermierii din Nădlac Arad

Situația aberantă cu care se confruntă fermierii din Nădlac Arad

DISTRIBUIȚI

Cooperativa Agricolă Fermierul nădlăcan din județul Arad trage un semnal de alarmă în legătură cu situație aberantă cu care fermierii se confruntă de mai mulți ani. Terenurile din zona Nădlac sunt încadrate de MADR prin Agenția Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) într-o zonă de desecări, conform hărților create în urmă cu 40 de ani. Din păcate, agricultura din zonă a intrat de multe ori în criză, din cauză secetei agresive, nicidecum a ploilor în exces. Acest fenomen devine tot mai devastator de la an la an, iar fermierii nu prea au ce să facă.

Seceta a favorizat înmulțirea rozătoarelor

Inginerul agronom Kelo Milan, președintele cooperativei, a explicat de  ce s-a ajuns în această situație greu de ieșit: ”Noi avem o mare nevoie de irigații, nu de desecări. De aceea Ministerul Agriculturii trebuie să refacă documentațiile vechi, fiindcă aici ne confruntăm cu condiții extreme: când nu plouă, nu avem nici producții și este clar că avem nevoie de un sistem de irigații. Trebuie să ne schimbe încadrarea. Se dau fonduri de la Uniunea Europeană pentru irigații, dar noi nu putem să le accesăm, fiindcă zona Nădlac este încadrată în proporție de peste 80% eronat într-o zonă de desecări. Prin urmare, avem nevoie de implicarea Ministerului Agriculturii în refacerea studiilor pe fiecare zona în parte, deoarece încadrările de acum 40 de ani mai mult încurcă, decât ajuta. Aceasta ar fi șansa să salvăm agricultura din zona Nădlac”. Pentru ca situația să devină și mai gravă, din cauza secetei s-au înmulțit șoarecii și hârciogii. De ce? Milan a mai spus: ”Schimbările climatice violente au efecte devastatoare asupra culturilor agricole, astfel fenomenul secetei devine tot mai des. De exemplu, iernile nu mai sunt ierni, așa cum ar trebui. Nu mai există temperaturi scăzute și, prin urmare, nici zăpadă, de aceea în ultimii ani, s-au înmulțit rozătoare care atacă și devastează culturile în fiecare sezon, în Nădlac. Este vorba de șoarecii de câmp și de hârciogi”. Disperarea fermierilor este fără margini, mai ales că hârciogii sunt protejați de lege și nu pot să le facă nimic. Atacurile acestor rozătoare au fost așa de distrugătoare, în 2020, încât suprafețe însemnate din culturile de primăvară au trebuit să fie întoarse. Este vorba de floarea soarelui. Până când planta ajunge la două-patru frunze, este mâncată de rozătoare. Nefiind precipitații rozătoarele consumă plantele fragede când ies din pământ, de unde obțin și necesarul de apă. Din 48 de ha de floarea soarelui, Milan a întors 35 din cauză că hârciogii și șoarecii au mâncat tot. De fapt, jumătate din cultura de floarea soarelui cultivată în Nădlac a fost afectată de rozătoare, în 2020, într-un fel sau altul, chiar dacă nu toți fermierii care s-au confruntat în acest an cu atacul rozătoarelor au întors cultura. 

Pierdere la grâu și speranțe pentru porumb

În anul agricol al extremelor 2019 -2020, Cooperativa Fermierul Nădlăcan nu stă rău cu producțiile agricole, dar nici nu se poate lauda cu producții bune sau măcar normale. Cultura de grâu a fost între 3 – 4,5 tone, destul de mică, dar prețul de 80 de bani i-a mai salvat pe fermieri. Oricum cultura de grâu este pe minus, în 2020. ”După ce ne plătim inputurile, amortizările, arendele și salariile, cultura de grâu ne-a produs pierderi, nicidecum un profit”, a subliniat Milan. La cultura de rapiță fermierii au obținut producții cuprinse între 3 – 3,6 tone. Este singura cultură care a mers bine în acest an. Porumbul arată acceptabil, în condițiile grele ale anului 2020, dar nu cum ar trebui, la potențialul pământului din Nădlac. Fermierii sunt obișnuiți cu producții de peste 10 tone, de 12 -13 tone anual. În 2020, porumbul a îmbătrânit prematur. A stat o lună și jumătate fără precipitații, astfel că a început să îmbătrânească în primăvară prematur. Se preconizează o producție cuprinsă între 8 -10 tone.

Comentarii

comentarii