Acasă Actualitate Situația la zi a programului Timișoara 2023. Evenimentul de deschidere, în februarie

Situația la zi a programului Timișoara 2023. Evenimentul de deschidere, în februarie

DISTRIBUIȚI

În seara de luni, 5 iulie, Centrul de Proiecte Timișoara a organizat o întâlnire cu operatorii culturali, presa, manageri culturali, artiști și reprezentanți ai industriilor creative, unde echipa curatorială dedicată programului TM2023 a prezentat situația la zi a programului. Mai precis, au fost aduse în atenția publicului programele și evenimentele – expoziții, lansări, rezidențe, concerte – care constituie programul cultural central Timișoara 2023, actualizat de către echipa curatorială.

„Mă bucur să anunț public că evenimentul oficial de deschidere al programului Timișoara, Capitală Europeană a Culturii va fi în 17 – 19 februarie 2023. Evenimentele culturale premergătoare Capitalei Culturale au început încă din această primăvară. În noiembrie vom avea o conferință internațională împreună cu Elefsina și Veszprém, celelalte două orașe capitale culturale de anul viitor pentru a prezenta oferta de evenimente pentru 2023. Până atunci, urmează un program intens de promovare. Chiar mâine voi fi la București la o întâlnire cu peste 20 de ambasadori din țări ale Uniunii Europene și nu numai care doresc să contribuie la promovarea Timișoarei și a Capitalei Culturale în țările lor. Este un efort diplomatic fără precedent în istoria orașului nostru, pe măsura titlului european pe care îl deținem”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Acesta a amintit că, până acum, din cei 6 milioane de euro alocați în 2022 pentru programul Timișoara 2023, Centrul de Proiecte Timișoara a acordat prin apelul „Boarding Station” 10.606.947 lei în finanțări nerambursabile. În plus, au fost semnate cu operatorii incluși în programul central toate contractele pentru proiectele și evenimentele din acest an. Această finanțare înseamnă ar însemna peste 1800 de artiști și operatori culturali implicați, 55 de artiști în rezidențe, 329 de evenimente și producții locale, peste 1300 de voluntari incluși în proiecte, precum și colaborări cu operatori și instituții din 26 de țări europene. 

Dacă membrii echipei curatoriale au scos în evidență oferta culturală vastă din acest an și colaborările de amploare cu parteneri europeni, directoarea Centrului de Proiecte a anunțat că, începând cu luna septembrie, operatorii culturali și instituțiile culturale vor avea la dispoziție chiar și mai multe „oportunități de implicare și colaborare în cadrul programului cultural Timișoara 2023, prin apeluri deschise pentru completarea și consolidarea acestuia”.

„Echipa curatorială, aflată în contact constant cu reprezentanții juriului european, Comisiei Europene, precum și orașele din familia Capitalelor Europene ale Culturii, au trecut în revistă ultimele consultări și colaborări la nivel european. Orașele deținătoare ale titlului și instituțiile culturale europene vor avea o prezență consistentă în Timișoara în anul 2023, prin apeluri și finanțări dedicate la nivel european. Pentru a crește impactul și vizibilitatea titlului de Capitală Europeană a Culturii, cele trei orașe care vor primi titlul, Timișoara, Elefsina și Veszprém, vor anunța în același timp, în luna noiembrie, programul cultural detaliat pentru anul 2023”, țin să mai menționeze organizatorii evenimentului de luni seară.

Comentarii

comentarii