Acasă Economic Smithfield a decis să renunţe la intermediari în aprovizionarea cu cereale

Smithfield a decis să renunţe la intermediari în aprovizionarea cu cereale

DISTRIBUIȚI

smithfield 23033700Grupul american Smithfield Foods, cea mai mare companie de creştere a porcinelor şi procesare a cărnii de porc din lume, a decis să cumpere silozuri şi să achiziţioneze cereale direct de la fermieri, o mişcare care îi va afecta pe traderii de cereale care suferă deja de pe urma preţurilor reduse la porumb şi soia, transmite Reuters.
În prezent, Smithfield cumpără direct de la fermieri 65% din nutreţul necesar pentru hrana animalelor, faţă de 10% în 2010. Această strategie de achiziţie directă este destinată reducerii costurilor şi ar putea oferi un model şi pentru alţi mari producători de carne care se bazează în continuare pe traderii de cereale.
“Au decis să urmeze o strategie de tip Walmart şi să meargă direct la sursă”, a declarat un angajat de la CHS Inc, după ce Smithfield a decis să anuleze un contract de furnizare de cereale încheiat cu CHS.
De asemenea, Smithfield şi-a propus să lucreze direct cu fermierii pentru a influenţa managementul fermelor, de la rotaţia culturilor şi până la aplicarea de îngrăşăminte, în ideea de a creştea calitatea cerealelor şi astfel a urgenta creşterea în greutate a porcilor. Smithfield ar putea avea astfel un cuvânt de spus în seminţele alese pentru cultivarea cerealelor care ulterior vor fi utilizate la hrana porcilor crescuţi şi vânduţi de Smithfield.
Grupul Smithfield, achiziţionat în 2013 pentru 4,9 miliarde de dolari de firma chineză WH Group, intenţionează să continue să îşi reducă dependenţa de traderii de cereale, a declarat Robbie Montgomery, director de achiziţii de cereale de la Smithfield. “Acesta este elementul crucial în strategia noastră, relaţia cu fermierul. Nu vrem să cumpărăm de la un dealer ci să cumpărăm direct de la fermier”, a spus Montgomery.
Intenţia Smithfield de a cumpăra cereale direct de la fermieri vine într-un moment în care marii traderi de cereale precum ADM sau Cargill suferă de pe urma scăderii preţurilor la porumb şi soia boabe ca urmare a recoltelor record din SUA. Traderii, care fac profit din achiziţionarea, stocarea, transportul şi vânzarea cerealelor la nivel mondial, pot câştiga până la 20 de cenţi pe bushel pe o piaţă cu ofertă imitată dar atunci când preţurile la cereale sunt mici profiturile traderilor se reduc la câţiva cenţi per bushel.
În România, Smithfield Ferme operează 46 de ferme active în judeţele Timiş şi Arad, la care se adaugă patru unităţi de creştere suine şi două fabrici ultramoderne de nutreţuri combinate.

Comentarii

comentarii