Acasă Actualitate SMURD efectuează de vineri operaţiuni cu un avion cumpărat din contribuţia de...

SMURD efectuează de vineri operaţiuni cu un avion cumpărat din contribuţia de 2% a cetăţenilor

748
DISTRIBUIȚI

avion-smurd-02

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii dr. Raed Arafat a declarat, vineri, că avionul medical destinat SMURD, achiziţionat prin contribuţia de 2% a cetăţenilor, poate funcţiona 24 de ore din 24, poate să plece în misiune fără aprobări şi este dotat pentru terapie intensivă.

Potrivit acestuia, în prezent flotila care asigură asistenţa de urgenţă este alcătuită din şase elicoptere la care se vor adăuga încă două care vor ajunge până la sfârşitul anului în ţară. Ultimele două sunt pentru Zona Moldovei şi Regiunea Nord-Vest.

Dr. Raed Arafat a menţionat că avionul medical poate transporta 1 – 2 pacienţi şi era necesar întrucât avioanele de la armată sunt mari şi se utilizează pentru situaţii speciale, cum a fost accidentul din Muntenegru.

Potrivit acestuia, avionul se deplasează cu 450 km/h şi poate ajunge şi la 500 km/oră. Este presurizat şi este dotat pentru terapie intensivă. Zboară până la 10.000 metri altitudine şi poate ajunge în orice punct al ţării într-o oră – o oră şi un sfert.

El a precizat că va fi utilizat pentru transfer pe distanţe foarte mari, iar în cazuri speciale şi pentru transport în străinătate.

Avionul este deservit de trei echipaje a câte doi piloţi militari, transferaţi de la MApN în cadrul structurii Inspectoratului General de Aviaţie al MAI. Piloţii au fost pregătiţi pentru transportul de acest fel de către un specialist din Germania şi pregătiţi în această ţară.

Potrivit acestuia, avionul se va numi Monica, în memoria medicului Monica Cordoş, care a căzut la datorie în 2003.

De asemenea, secretarul de stat a arătat că în proiectul de strângere a 2% au participat voluntari, reprezentanţi ai inspectoratelor din Târgu Mureş, Iaşi, Bucureşti. Voluntarii participanţi, reprezentanţi ai ISU şi SMURD, au fost premiaţi de către primul-ministru, ministrul de Interne şi ministrul Apărării.

”Fundaţia pentru SMURD intenţionează să mai achiziţioneze un al doilea avion de acelaşi tip, astfel încât activitatea aero-medicală să nu se întrerupă în viitor, în cazul în care unul este în revizie”, a spus dr. Raed Arafat.

Până în prezent Fundaţia SMURD a derulat mai multe proiecte destinate dezvoltării activităţii şi dotării echipajelor de intervenţie SMURD şi a Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă, cu fonduri din campaniile 2%, precum şi din alte donaţii şi sponsorizări. Costul acestuia a fost de 1.008.255 euro.

Avionul operaţionalizat vineri de tip Piper PA- 42 Cheyenne, fabricat în SUA a fost achiziţionat în anul 2012, ca avion second hand cu 5.500 ore de zbor efectuate şi este dotat cu echipamente medicale noi conform standardelor europene pentru a efectua misiuni umanitare de salvare a pacienţilor în stare gravă, în regim gratuit pentru întreaga populaţie, pe timp de zi şi de noapte în condiţii meteorologice complexe, alături de elicopterele SMURD.

”Pentru distanţe mari, este mult mai eficient reducând timpul şi costurile şi permiţând ca elicopterele să rămână libere pentru intervenţii de urgenţă în zona lor de activitate”, a subliniat dr. Raed Arafat.

În cazul condiţiilor meteo nefavorabile, avionul este un mijloc de transport mai sigur şi permite efectuarea unor misiuni ce nu pot fi efectuate de elicopterele SMURD, pe distanţe mari cum ar fi Baia Mare – Bucureşti, a arătat secretarul de stat.

Agerpres

avion-smurd-01

Caracteristici generale:

2 motoare Pratt and Whitney PT6A-41
Greutate max. 5080 Kg
Altitudine max. 10.000 m
Autonomie de zbor: 3000 Km sau aproximativ 5 ore
Viteza maxima: 560 Km/h
Dimensiuni: lungime 13.23 m, anvergura 14.53 m, inaltime 4.5 m
Capacitate: varianta medicala: 2 piloti+2 (medic-asistent) + 2 targi/transport persoane: 2 piloti + 9 pasageri
Combustibil: carburant de aviatie Jet A1.

Pentru achizitia si operationalizarea aeronavei a fost alocat bugetul de 1.008.255 EUR, reprezentand:

757.300 EUR, valoarea de achizitie a avionului SMURD ce include aeronava cu resursele existente, o serie de lucrari de imbunatatire, 2 targi medicale, inscriptionarea avionului etc.;
55.400 EUR reprezentând cursurile de pregatire ale echipei de tehnicieni din cadrul Inspectoratului General de Aviatie, ce vor asigura mentenanta de bază a avionului;
22.965 EUR pentru achizitia tuturor truselor de service necesare echipei de tehnicieni;
6.350 EUR (8.120 USD), asigurarea Aviation Hull „All risks” and Liability Insurance, a aeronavei;
97.000 EUR, pentru cursurile de pregatire ale echipei de piloti ai avionului SMURD, necesare acreditarii fiecarui pilot, pentru zbor cu acest tip de avion, ce a inclus un numar de cel putin 15 ore de zbor / pilot pentru cei 6 piloti si costul instructorului si obtinerea licentelor necesare;
57.040 EUR, echipamente medicale necesare asigurarii ingrijirilor la nivel de terapie intensiva pe durata zborului;
12.200 EUR, reparatia unei piese defectate pe durata perioadei de instruire a pilotilor.

Comentarii

comentarii