Acasă Actualitate Sănătatea din Timiş, ameninţată cu noi desfiinţări de posturi

Sănătatea din Timiş, ameninţată cu noi desfiinţări de posturi

DISTRIBUIȚI

“Dacă ar fi să se producă o reducere de personal, Sanitas consideră ca e o încălcare a acordului încheiat între sindicat şi minister. Punctul unu din acord este nedisponibilzarea de personal”, a declarat Livius Cârstea, preşedintele Sanitas Timiş.
“Nu vom fi de acord cu nicio desfiinţare de posturi în sistemul de sănătate din judeţul Timiş. Noi cunoaştem potenţialul şi structura în toate unităţile unde avem sindicate. De exemplu, la Institutul de Igienă Timişoara, nu ar fi posibilă o reducere de posturi sub nicio formă, deoarece institutul deserveşte nu numai Timişul, ci şi judeţele Hunedoara, Arad şi Caraş-Severin. Păi, cum să diminueze personalul? Nu se poate. Ce ar însemna să diminueze personalul din Direcţia de Sănătate Timiş? Nu văd unde şi cum s-ar putea realiza”, a declarat Livius Cârstea, preşedintele confederaţiei sindicale Sanitas Timiş. Deşi încă nu se ştie numărul exact al posturilor ce vor fi desfiinţate în Timiş, la nivel naţional sunt propuse spre desfiinţare 374 de posturi, dintre care 119 aparţin instituţiilor finanţate de la bugetul de stat şi 255 instituţiilor care se finanţează din buget propriu.

Medicii sunt prost plătiţi 

În Timişoara, majoritatea instituţii de sănătate deservesc întreaga Regiune de Vest cu cele patru judeţe, iar nevoia de personal este foarte mare. În ultimii ani, toţi miniştrii care s-au perindat pe la Sănătate au tot dat personal afară şi nu au îmbunătăţit condiţiile de muncă şi nici salariile medicilor nu au devenit mai atrăgătoare. De aceea, doctorii preferă să ia drumul străinătăţii, unde sunt respectaţi şi plătiţi bine. Odată cu semnalul dat de prim-ministrul Emil Boc, cu privire la diminuarea cheltuielilor cu personalul bugetar, din cauza crizei economice, miniştrii din subordine se bat pentru a-şi arăta muşchii şi a demonstra cât de eficienţi sunt în timpul mandatului lor şi ce restructurări şi reforme ultimul răcnet au făcut. Dacă în cazul altor ministere poate că s-ar mai trece cu vederea reducerea de cheltuieli cu personalul, situaţia se schimbă radical când e vorba de Sănătate. În acest moment, sănătatea publică, nu numai din Timiş, ci din întreaga ţară se află în cea mai mare suferinţă, iar una dintre marile probleme o reprezintă lipsa de personal. Se estimează că această restructurare va conduce la o reducere cumulată a cheltuielilor de aproximativ 10 milioane lei, iar procentul posturilor reduse se încadrează între 8,6% si 54%. Propunerea reprezintă rezultatul unei analize care a urmărit eficientizarea activităţii, prin eliminarea unor posturi care nu mai corespund necesităţilor actuale, precum şi prin comasarea anumitor instituţii. Analiza urmează a fi extinsă şi în cadrul celorlalte structuri din subordinea Ministerului Sănătăţii.

Prieteni sau duşmani?

Chestiunea devine şi mai complicată, cu cât sindicatul Sanitas a încheiat un acord cu Ministerul Sănătăţii, care dă dreptul reprezentanţilor sindicatului să facă parte din comitetele directoare ale unităţilor sanitare din sistem, inclusiv în cele ale direcţiilor de sănătate publică. De asemenea, câte un membru de sindicat va participa şi în comisiile de examinare pentru ocuparea posturilor vacante din sistem. Implicarea sindicatului în luarea deciziilor din spitale reprezintă încă un pas pe care conducerile MS şi Sanitas îl fac în parteneriat, pentru depăşirea dificultăţilor din acest an, de criză economică severă. Alături de marile probleme ale sistemului sanitar, cum sunt procesul de descentralizare, preluarea cabinetelor medicale şcolare de către autorităţile locale, evaluarea managerilor şi, nu în ultimul rând, plata salariilor –sindicaliştii trebuie să îşi dea acordul şi cu privire la desfiinţarea de posturi sau concedieri. Deocamdată nu se ştie din ce instituţii sanitare, dar o parte dintre angajaţi va fi trimisă în şomaj. “Dacă ar fi să se producă o reducere de personal, Sanitas consideră ca e o încălcare a acordului încheiat între sindicat şi minister. Punctul unu din acord este nedisponibilzarea de personal”, a declarat Livius Cârstea.

Comentarii

comentarii