Castelul de la Banloc este într-o paragină de mulți ani. Din 2008 se află în administrarea Mitropoliei Banatului, însă mari investiții nu s-au făcut. Nicolae Corneanu, fostul mitropolit, visa să transforme castelul într-un centru ecumenic, dar după moartea acestuia nu s-au găsit surse de finanțare. Au trecut aproape 15 ani și domeniul care a aparținut prințesei Elisabeta arată ca un castel bântuit în mijlocul unei jungle.
Se pare însă că Mitropolia Banatului a identificat câteva oportunităţi de a finanţare de la Compania Naţională de Investiţii.
“Stăm o perioadă de vreme cu aceste documentaţii care sunt foarte complicate pe partea de monumente. Avem mai multe proiecte. La Casa administratorului sunt derulate lucrările. Acolo avem şi avizul de la Monumente, acum se studiază soluţia finală pentru refuncţionalizare şi acoperiş. Apoi, este conacul principal, unde suntem într-un nou studiu de prefezabilitate, în vederea depunerii pe CNI. A treia componentă este partea de parc, unde avem 11 hectare. Încercăm să-l depunem pe o altă componentă de finanţare, pe Mediu. Înccercăm să obţinem pentru toate trei o sursă de finanţare”, a declarat părintele Timotei Anişorac, inginer la sectorul Patrimoniu şi Construcţii Bisericeşti de la Mitropolia Banatului.
Conacul va avea mai multe întrebuinţări. Se va amenaja o tabără, spaţii de cazare, un centru social, cultural şi educaţional pentru tineret.
“Ne bazăm pe CNI, care este cea mai fermă oportunitate în etapa actuală. Şi aici lucrurile merg destul de bine. Avem promisiunea că şi cei de la CNI se vor implica în partea de execuţie. Eu sper ca până la sfârşitul anului să avem un răspuns. Doar restaurarea conacului era peste patru milioane de euro”, a mai spus Timotei Anişorac.
Castelul de la Banloc a fost construit în 1793 de contele Lázár Karátsonyi. În 1935 prinţesa Elisabeta, fiica cea mare a Reginei Maria şi a Regelui Ferdinand, cumpără domeniul nobiliar de la urmaşul familiei, Karátsonyi-Keglevich Imre. Momentele de glorie ale castelului de la Banloc au apus odată cu plecarea în exil a principesei Elisabeta, în 1947. Practic s-a distrus tot şi au fost furate cele mai valoroase lucruri care au fost lăsate în castel. Arhiva şi biblioteca au fost incendiate.
Comentarii
comentarii