Acasă Actualitate Soarta tristă a copacilor plantaţi în Timişoara de Regele Ferdinand şi Regina...

Soarta tristă a copacilor plantaţi în Timişoara de Regele Ferdinand şi Regina Maria. Unul a murit, celălalt e pe moarte

DISTRIBUIȚI

Patrimoniul verde al Timişoarei începe să dispară încet. La rând au venit cei doi copaci plantaţi pe data de 1 mai 1923, de Regele Ferdinand şi Regina Maria, ca simbolul unirii poporului român de pretutindeni. Copacul din dreapta Garnozoanei s-a uscat deja şi urmează să fie tăiat, iar din lemn se va realiza o operă de artă.

“Copacul trebuie tăiat, dar nu vrem să-l aruncăm tot. Vrem să trăiască în continuare cu o valoare simbolică sub o altă formă. Turnchiul stejarului se va transforma într-o operă de artă de un artist timişorean. Va rezulta o statuie, nu ştim exact ce, care va fi pus într-un spaţiu public din oraş. Acum punem la cale ultimele detalii. De asemenea, intenţionăm să plantăm un nou stejar secular în locul rămas liber. Noi dorim să invităm un descendent al familiei regale”, a declarat Bogdan Marta, purtătorul de cuvânt al Primăriei Timişoara. 

Nici stejarul rămas în viaţă nu se află într-o stare prea bună şi necesită intervenţii de urgenţă pentru a i se prelungi viaţa.

“Şansele de supravieţuire sunt undeva la sub 50 la sută. Sunt semne foarte vizibile că se usucă. Ce se poate face acum? Sunt nişte injecţii cu minerale şi vitamine pentru arbori. Se pot administra acum în primăvară, când intră în perioada de vegetaţie. Îl vor ajuta pe termen foarte scurt. Se mai fac nişte foraje din loc în loc pentru a asigura rădăcinilor apă şi aer. Încă ceva, trebuie să se exludă ancorările de scene, luminţe de cărciun, trebuie făcut un mic gărduleţ în jur şi udat constant”, a mai spus Andrei Condroş, preşedintele Asociaţiei Peisagiştilor din România – filiala teritorială Vest.

Conform specialiştilor, ambii arbori aveau probleme şi cu o specie de croitori – gândaci care îşi depun ouă şi distrug lemnul. Cei doi copaci au avut însă de suferit de pe urma lucrărilor de reabilitare din Piaţa Libertăţii, când în jurul lor s-au depozitat materiale de construcţii, au stat utilaje grele şi s-au tăiat din rădăcinile lor.

„Săditu’s-a acest stejar în numele Tatălui, al Fiului şi al Sfântului Duh. În anu 1923, luna maiu, ziua întâi, sub glorioasa domnie a Majestăţii Lor Regele Ferdinand I, făuritorul României Mari şi de toţi iubita Regina Maria…Creşti cu vigoare arbore al încoronării şi fii simbol al Daciei felix reînviate spre fericirea ţării şi mândria neamului”, scrie pe plăcuţa amplasată în faţa Garnizoanei din Piaţa Libertăţii. 

În curând, acest mesaj nu va mai avea sens.

Comentarii

comentarii