Acasă Administraţie Şobolanii – noii cetăţeni ai Timişoarei? – FOTO

Şobolanii – noii cetăţeni ai Timişoarei? – FOTO

DISTRIBUIȚI

Parcul padurice calea LipoveiSutele de maşini abandonate pe trotuare şi pe străzi în care şi-au făcut cuib şobolanii reprezintă cea mai gravă sursă de poluare cu substanţe periculoase în acest moment în Timişoara.

 

Şobolanii pătrund în curţile oamenilor

Situaţia este şi mai gravă, fiindcă alături de acestea, există sute de mormane de gunoaie împrăştiate prin toate carterele oraşului, unde şobolanii mari cât pisicile găsesc hrană din belşug. Oamenii se plâng că şobolanii reprezintă o ameninţare majoră, fiindcă le intră în curţi, iar dacă prind ocazia pătrund şi în locuinţe. Pe lângă faptul că substanţele extrem de periculoase de la motoarele maşinilor se scurg şi otrăvesc terenul şi plantele, îndeosebi când plouă, acestea ameninţă şi sănătatea timişorenilor care locuiesc în apropiere. Conform Poliţiei Locale Timişoara, amenzile în cazul maşinilor abandonate pe domeniul public pot ajunge până la 2.000 de lei. Din păcate, maşinile continuă să reprezinte o sursă de poluare extrem de gravă pentru apa freatică şi pentru mediul înconjurător. Când plouă, substanţele periculoase pătrund în pământ şi pot foarte uşor să ajungă în apa din fântâni. În luna iunie, Poliția Locală, din cadrul Primăriei Timişoara, a desfăşurat o campanie de depistare a acestor maşini abandonate şi a  rampelor clandestine în cartierele orașului. De această dată au fost efectuate verificări în cartierele Aradului Est, Aradului Vest, Ion Ionescu de la Brad, Bucovina, Circumvalaţiunii, Mehala şi Bucovina. În cadrul verificărilor au fost depistate un număr de 12 locații cu autoturisme abandonate, șapte rampe clandestine de deșeuri, trei construcții improvizate din lemn, lucrări de construcţii fără a fi afişat la vedere panoul de identificare, grămezi de pietriş, nisip rezultate în urma lucrărilor efectuate la asfaltare rămase neridicate, terenuri cu vegetaţie necosită. Noi am depistat şi fotografiat mai multe maşini aflate într-o stare înaintată de degradare şi abandonate pe strada Panselelor, Mureş, Crizantemelor şi în parcul pădurice, din calea Lipovei, spre intrarea în Dumbrăviţa. Reprezentanţii Gărzii de Mediu Timiş nu se bagă, fiindcă ei susţin că aceste maşini abandonate şi rampe clandestine sunt responsabilitatea Primăriei Timişoara.

Ce spune legea?

Legea 421 din iunie 2007 arată că maşina abandonată este vehiculul de orice categorie, aflat pe domeniul public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale, de cel puţin un an, al cărui proprietar sau deţinător legal este cunoscut, însă există indicii că renunţă la exercitarea drepturilor sale asupra vehiculului. Vehiculul fără stăpân înseamnă vehiculul de orice categorie, fără plăcuţă de înmatriculare sau alte marcaje oficiale, staţionat pe domeniul public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale, al cărui proprietar sau deţinător legal este necunoscut. Legea 421 mai prevede că după expirarea unui termen de 10 zile de la data somaţiei adresate proprietarului sau deţinătorului legal, vehiculul trece de drept în proprietatea unităţii administrativ-teritoriale pe a cărei raza teritorială se află şi va fi predat unei unităţi de colectare şi valorificare a deşeurilor.

{vsig}sobolani{/vsig}

Comentarii

comentarii