Acasă Actualitate Socotit incompetent în urmă cu 10 ani, actualul director al RATT a...

Socotit incompetent în urmă cu 10 ani, actualul director al RATT a impresionat toate comisiile de concurs…

DISTRIBUIȚI

Goia a învăţat din greşelile trecutului

Ioan Goia a câştigat pentru a treia oară concursul pentru şefia RATT, pe 31 decembrie, la două zile de la susţinerea examenului. Primăria Timişoara s-a ferit ca această decizie să fie făcută publică prea devreme, probabil de frica unor contestaţii. După fiecare concurs câştigat, Goia, dar şi Primăria Timişoara, au avut parte de contestaţii şi chiar plângeri penale. După primul concurs, câştigat în 2008, Ioan Goia a ajuns să fie cercetat penal pentru fals şi uz de fals. După ce în septembrie 2009, Goia a câştigat concursul cu nota 9,78, acum, comisia de examinare i-a dat doar 9,60 unicului candidat la examen. Cu mai bine de zece ani în urmă, eminentul Ioan Goia în viziunea comisiilor de examinare de acum, era dat afară din funcţia de director tehnic al RATT şi apoi avea să i se desfacă contractul de muncă pentru neîndeplinirea multora dintre sarcinile de serviciu. Roata sorţii s-a întors însă în cazul celui mai controversat director din istoria RATT.

A dat de pământ cu sarcinile de serviciu?

Goia a candidat de unul singur la concursul organizat de Primăria Timişoara… pe 29 decembrie, în special pentru că în regulamentul de examen a fost introdusă o cerinţă pentru a tria drastic canidaţii. Noua condiţie prevedea ca viitorul director al RATT să aibă un curs postuniversitar de management cu durata de cel puţin un an. A rămas însă condiţia ca viitorul director să nu fi suferit sancţiuni disciplinare grave (desfacerea disciplinară a contractului de muncă). Chiar dacă nu neapărat disciplinar, Goia a avut, în urmă cu 10 ani, mari probleme pe când era director tehnic la RATT. Într-un referat din 2008 întocmit de Direcţia RUA (Resurse Umane Administrativ) către directorul din acea vreme al RATT se arată că din postura de director tehnic, Goia obişnuia să îndeplinească parţial sau deloc dispoziţiile de serviciu. „Pentru anul 1997, din 65 de dispoziţii de serviciu date în mod expres de către managerul regiei cu termene, au fost realizate 11 dispoziţii, nu au fost realizate 46, iar realizate parţial 8. (…) În anul 1998, pentru Direcţia Tehnică s-au trasat încă 7 dispoziţii de serviciu, din care nici una nu a fost realizată în termen. (…) Privitor la relaţiile umane practicate de către directorul tehnic cu subalternii direcţi, spunem că acestea nu sunt corespunzătoare, deoarece nu sunt legate funcţional, ci numai decizional (…) În relaţiile cu cadrele tehnice din subordine, se constată aceeaşi atitudine reticentă şi conservatoare a directorului tehnic, acesta neimplicându-se în îndrumarea activităţii lor”, se arată în referatul semnat de RUA.

Prins cu mâţa-n sac

Într-o altă informare din 1998, realizată de şeful Serviciului DONPC din cadrul RATT, Eugen Ardeleanu, se dovedeşte că Goia nu a avut mai mult spor nici după primul semnal de alarmă. Deşi Direcţia Tehnică a raportat pentru primele şase luni ale lui 2008 un nivel de realizare al sarcinilor în proporţie de 76%, cu doar 18 sarcini nerealizate sau realizate parţial, controlul DONPC a stabilit altceva. „Nivelul recalculat de realizare a sarcinilor este: sarcini scadente – 75, sarcini nerezolvate sau rezolvate parţial – 44, nivel de realizare – 42%”. În urma acestor informări, pe 11 ianuarie 1999, directorul de atunci al RATT, Nicolae Marcu, decide să-i revoce contractul de director tehnic lui Ioan Goia. Este trecut pe postul de inginer, în cadrul aceleaşi direcţii tehnice. Refuză să-şi ia decizia de revocare pe care este forţată să o ridice soţia sa… Din acest nou post, Goia va fi zburat pe 25 iulie 2000. A fost readus însă în RATT de fostul director, Eugen Stănescu. Ioan Goia este acum din nou directorul unei regii datornice şi, cel puţin în urma notelor excepţionale obţinute la ultimele concursuri, se pare că a învăţat enorm din greşelile trecutului. Şi în prezent este un om mult mai responsabil şi mai bine pregătit…

Comentarii

comentarii