Acasă Economic Solicitări de peste 17 miliarde de euro fonduri europene nerambursabile pentru Investițiile...

Solicitări de peste 17 miliarde de euro fonduri europene nerambursabile pentru Investițiile în agricultură

DISTRIBUIȚI

agricultura 11Până în 2013, numărul cererilor de finanțare conforme depuse la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP) a ajuns la 139.623, însumând o solicitare de peste 17 miliarde de euro fonduri europene nerambursabile. Raportat la alocarea de 10 miliarde de euro, pentru întreaga perioadă de implementare a Programului Național de Dezvoltare Rurală 2007 – 2013, interesul pentru fonduri nerambursabile pentru investiții în agricultură, înregistrat până în acest moment, reprezintă 175%. Față de numărul cererilor de finanțare depuse până la sfârșitul anului 2011, solicitările au crescut cu 68%. Mai precis, pentru măsurile de investiții gestionate de APDRP, în 2012 au fost depuse 40.375 de proiecte, pentru care s-au solicitat 2,163 milioane de euro. Concluzia evidentă a analizei solicitărilor de fonduri europene este că apetitul pentru investiții în agricultură și dezvoltare rurală a românilor este din ce în ce mai mare. Dacă la început, în 2007, exista o reticență în a face investiții în agricultură, astăzi situația este cu totul alta: cererea a depășit cu mult alocările pe măsuri. Alocarea inițială pentru PNDR reprezintă azi doar 57% din nevoia de investiții în agricultură și dezvoltare rurală. ”Nivelul mare al solicitărilor s-a datorat și simplificării procedurile de lucru și modificărilor programului, care vin în întâmpinarea nevoilor concrete și specifice ale potențialilor beneficiari. Azi ne bucurăm de un grad mai mare de încredere al beneficiarilor. Investițiile în agricultură cu fonduri europene nerambursabile reprezintă acum motorul dezvoltării rurale,” a declarat Daniel Constantin, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale.
Cea mai accesată măsură de investiții a fost 112 ”Instalarea tinerilor fermieri”. Numărul cererilor depuse până în acest moment este de 22.493, însumând 629,9 milioane de euro, ceea ce reprezintă 189% față de 331,8 milioane de euro, suma alocată pentru perioada 2007-2013. Spre exemplu, în sesiunea din luna iunie a acestui an au solicitat fonduri europene nerambursabile 7.973 de tineri fermieri. Valoarea eligibilă a solicitărilor a fost de 272,3 milioane de euro, față de 120,8 milioane de euro alocați pentru această sesiune. Cele mai multe dintre proiectele tinerilor fermieri prevăd investiții mixte (culturi vegetale și creșterea animalelor), fiind urmate de proiecte care vizează investiții în culturi de câmp.
O altă măsură de investiții foarte accesata este Măsura 312 ”Sprijin pentru crearea și dezvoltarea de micro-întreprinderi”. Per total, cele 9.499 de cereri de finanțare conforme depuse, echivalentul a 1,3 miliarde de euro, reprezintă 252% față de suma alocată. În anul 2012 au fost depuse 2.966 de cereri de finanțare a căror valoare nerambursabilă este de 426,3 milioane de euro. Suma alocată pentru acest an a fost de 134.668.992 euro. Exemplele de investiții de succes prin PNDR în activități non agricole sunt numeroase: de la cabinete medicale la ateliere de reparații auto, de la ateliere pentru prelucrarea fierului, sau broderie la mici fabrici de mobilă. Beneficiarii au înțeles repede că dezvoltare rurală înseamnă mai mult decât agricultura, așa încât solicitarea de fonduri pentru finanțarea activităților non-agricole, pentru Măsura 312 de exemplu, reprezintă astăzi 252% față de suma alocată. ”Dezvoltarea Rurală este un concept care trebuie să ducă, în cele din urmă, la creșterea calității vieții în mediul rural și, în același timp, la reducerea gradului de dependență față de agricultură”, a precizat George Turtoi, director general al APDRP.
În ceea ce privește Măsura 121 ”Modernizarea exploatațiilor agricole”, numărul total al cererilor de finanțare depuse este de 7.224. Valoarea fondurilor nerambursabile solicitate este de 2,78 miliarde de euro. În sesiunea din aprilie – iunie 2012, au fost solicitate 422,081 milioane de euro fonduri nerambursabile, aproape dublul sumei de 220,5 milioane de euro alocate pentru această sesiune.
Nevoia de finanțare a potențialilor beneficiari pentru a investi în creșterea valorii adăugate a produselor agricole și forestiere – Măsura 123 și Schemele de Ajutor de Stat aferente, se ridică la 2,147 miliarde de euro, pentru care au fost depuse un total de 2.483 de proiecte. Suma solicitată depășește alocarea inițială pentru aceasta măsură, și anume 1,084 miliarde de euro pentru întreaga perioadă de programare. În sesiunea din vara anului 2012 au fost depuse 364 de proiecte pentru Măsura 123, cu o valoare eligibilă nerambursabilă de 378,9 milioane de euro, față de 144,6 milioane alocate, iar pentru Schema de Ajutor de Stat N578/2009 au fost solicitate 82,2 milioane de euro, față de 39,2 milioane de euro alocate. Investițiile prin Măsura 123 privesc construirea spațiilor pentru depozitare (nutrețuri, cereale, cartofi) dotate cu uscătoare sau aparatură de laborator, construirea spatiilor pentru procesare (ciuperci, cereale, ulei) sau a morilor de făină. Prioritare pentru beneficiari sunt și investițiile care prevăd înființarea secțiilor de prelucrare a deșeurilor animale, a fabricilor de nutrețuri combinate, a fabricilor de procesare lapte, a silozurilor, a abatoarelor pentru păsări, a unităților de vinificație. Cea mai accesată investiție este cea de construire a spațiilor pentru depozitarea cerealelor sau a produselor agricole.
Un alt domeniu prioritizat în PNDR este încurajarea activităților turistice. Pentru investiții prin Măsura 313, finanțarea europeană solicitata de cei 3,703 potențiali beneficiari, se ridică la 569,8 milioane de euro. Și pentru această măsură, alocarea inițială de 378,7 milioane de euro s-a dovedit insuficientă. Cifrele pentru ultima sesiune, cea deschisă în aprilie – iunie 2012, nu dezmint această concluzie: 2.006 de cereri de finanțare depuse, cu o valoare eligibilă nerambursabila de 285,6 milioane de euro, față de 186,5 milioane de euro alocați. Din 997 de proiecte deja contractate, 759 au în vedere investiții în construcția, modernizarea, extinderea sau dotarea infrastructurii de primire turistică, adică fonduri europene pentru realizarea structurilor turistice precum vile, bungalow-uri, cabane, campinguri, popasuri turistice. Alte 291 de proiecte au propus înființarea în zonele rurale a centrelor de informare turistică, amenajarea marcajelor turistice, sau recondiționarea celor existente.
Pentru Măsura 125 ”Investiții pentru îmbunătățirea și dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea și adaptarea agriculturii și silviculturii”, alocarea de 537,042 milioane de euro a fost de asemenea depășită. Totalul de 1.701 de proiecte depuse au o valoare eligibilă nerambursabilă de 1,78 miliarde de euro, procentual însemnând 333% față de alocarea din PNDR. Pentru 2012, a fost deschisă o singură sesiune de proiecte, pentru submăsura a, componenta 1 ”Irigații și alte lucrări de îmbunătățiri funciare”. Suma solicitată prin cele 97 de proiecte conforme depuse (94,53 milioane de euro) a depășit cu mult suma alocată pentru sesiunea începută în septembrie, și anume 60 milioane de euro. Beneficiarii Măsurii 125 componenta a1 sunt organizațiile și federațiile de utilitate publică ale proprietarilor sau deținătorilor de terenuri agricole. Aceștia au solicitat fonduri nerambursabile pentru proiecte de irigații și lucrări de îmbunătățiri funciare.
În ceea ce privește Măsura 322 ”Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătățirea serviciilor de bază pentru economia și populația rurală și punerea în valoare a moștenirii rurale”, fondurile alocate acesteia, în valoare de 1,72 miliarde de euro reprezintă doar 22,6% din solicitări. În total, pentru această măsură s-au depus 3.225 de cereri de finanțare a căror valoare eligibilă nerambursabilă este de 7,6 miliarde de euro. Mai mult decât atât, alocarea financiară pentru această măsură de investiții a fost epuizată încă din anul 2009.

Comentarii

comentarii