Acasă Actualitate Solstiţiu de vară 2022. Astăzi este cea mai lungă zi din an

Solstiţiu de vară 2022. Astăzi este cea mai lungă zi din an

DISTRIBUIȚI

Astăzi este cea mai lungă zi din an, solstiţiul de vară și începutul oficial al verii astronomice în emisfera nordică a planetei. Începând de mâine, durata zilelor va scădea treptat până la iarnă, atunci când va fi cea mai lungă noapte din an. În tradiţia noastră populară, solstiţiul de vară se asociază şi cu sărbătoarea Sânzienelor.

Există o serie întreagă de obiceiuri şi tradiţii legate de ziua de Sânziene sau Drăgaica, aşa cum i se mai spune în limbaj popular. Pe cele mai multe, majoritatea le ştim deja. Sunt cele pentru tinerele care se pot căsători în perioada următoare, pentru a-şi afla ursitul, sau chiar momentul în care se vor mărita. Cel mai cunoscut este obiceiul aruncării coroniţelor din flori, din sânziene, deasupra locuinţelor lor.

De altfel, se spune că tot de Sânziene, fetele nemăritate ar trebui să meargă să culeagă plantele de leac sau de descântec. Este cea mai bună zi din an pentru a face acest lucru, la lăsarea serii. Tot azi este data la care s-a născut Sfântul Ioan Botezătorul, dar şi ziua în care începe, în mod oficial, vara astrologică.

Comentarii

comentarii