Acasă Actualitate Soluții liberale pentru ”învierea” Colterm. Energia geotermală, biogazul și o fabrică de...

Soluții liberale pentru ”învierea” Colterm. Energia geotermală, biogazul și o fabrică de hidrogen

DISTRIBUIȚI

Alin Nica, liderul PNL Timiș, a prezentat patru variante de investiții pe termen mediu și lung, care ar putea ajuta la salvarea și eficientizarea activității Colterm. Acestea sunt realizabile și nu necesită neapărat mari investițiții.

Primul dintre proiecte este unul destul interesant. Nica vorbește despre realizarea unei facilități pentru producerea de energie electrică pe baza energiei geotermale, iar produsul secundar obținut, adică apa termală, să fie transferat Colterm pentru realizarea energiei termice. Investiția ar urma să fie realizată la Dudeștii Noi.

”Sunt câteva proiecte pe termen mediu și lung și pe termen scurt.  Pe termen mediu și lung sunt trei proiecte principale, cu finanțare, care ar face din Colterm o societate modernă, în principal pentru a decupla societatea de la consumul de gaze. Cele trei proiecte sunt din o zonă în care USR insistă, că sunt că sunt verzi, cu energie regenerabilă. Primul se referă la energie geotermală, deja se fac pași. Suntem în discuții cu o societate austriacă, într-o comună periurbană. Căldura e produs secundar și poate fi folosită la încălzire. E integral realizabilă din bani privați, primăria nu dă nimic. Ei fac bani din realizarea energiei. Discutăm de un proiect aproape de Timișoara. În 19 aprilie avem programată o nouă întâlnire cu firma respectivă”, a declarat Alin Nica.

Deși inițial nu a vrut să dea detalii, ulterior el a admis că acest proiect se va derula la Dudeștii Noi, acolo unde Nica a fost primar înainte de a ajunge la conducerea CJT.

Un alt proiect ar fi realizarea unei facilități de producție de hidrogen.

”Al doilea proiect major este realizarea unei instalații de cogenerare, dar pe hidrogen, acum există pe cărbune. Produsul secundar este energia termică. Cei din Mehedinți vor fă facă fabrică de hidrogen, cu finanțare pe PNRR. Am putea face și noi”, a mai spus Nica.

O altă inițiativă ar fi producerea de gaz din fermentarea deșeurilor bodegradabile.

”Al treilea proiect este vorba de un biodigestor, care să accelereze deșeurile biodegradabile. S-ar putea face pe PNRR, mai există fonduri și pe POIM. Mai sunt și o serie de penalități pe care primăria le reclamă, acest proiect ar putea rezolva problemele. Poate rezolva două probleme, și deșeurile, dar și biogazul pentru cogenerare”, a mai spus Nica.

Liderul PNL Timiș subliniază că toate aceste proiecte au în comun un lucru: produc nu necesită certificate verzi,

”Au ceva în comun, sunt generatoare de certificate verzi, primăria ar putea câștiga pe trei fronturi. PNRR vine acum, POIM se încheie anul viitor și nu ne mai întâlnim

cu aceste fonduri. Timișoara trebuie să fie orașul pionier, în avangarda administrației publice din România, nu cel care pierde toate șansele”, a mai spus șeful CJT.

Pentru al patrulea proiect, el vorbește despre energia termică reziduală apărută în urma cogenerării de la Colterm.

Comentarii

comentarii