Acasă Administraţie SONDAJ. De ce are nevoie cu prioritate comunitatea timișoreană?

SONDAJ. De ce are nevoie cu prioritate comunitatea timișoreană?

DISTRIBUIȚI

Fundația Comunitară Timișoara (FCTM) a lansat un sondaj prin care încearcă să afle care este cel mai important proiect pentru comunitatea din capitala Banatului. Studiul expune o listă cu zece priorități cărora respondenții trebuie să le acorde un calificativ în funcție de importanța pe care o acordă fiecăruia.

Concret, fiecare item din listă reprezintă o temă de interes general: transport, acces pentru pietoni, transport public, salubrizare stradală, educație, cultură, cantine sociale, servicii la domiciliu pentru bătrâni, sănătate și locuințe sociale. Pentru fiecare temă în parte, respondenții trebuie să decidă cât de importantă este pentru ei aceasta și cât de bine se descurcă primăria în acest sens.

Cetățenii sunt invitați să voteze dintr-o listă de 10 priorități, proiectele pe care ei le consideră cele mai importante pentru comunitate. Timișorenii își vor exprima părerea în printr-un vot online, acordând calificative între 1 și 5 fiecărei priorități/inițiativă din listă (1= deloc prioritar, 5= prioritate maximă). Sondajul poate fi accesat la: http://sondaje.crperesearch.ro/index.php/559588?lang=ro.

„Prin acest sondaj este lansat și un mod de lucru pentru administrațiile locale: nevoile cetățenilor trebuie să fie cât mai clar definite chiar de către comunitate, iar prioritizarea investițiilor să fie în funcție de nevoile reale ale orașului.  Este un exercițiu pentru cetățeni pentru a vedea că pot genera și ei schimbare, prin implicare directă. Este un exercițiu pentru administrațiile locale de a cere ajutorul comunității, de a sprijini implicarea civică, de a fi deschiși la idei noi și de a analiza care sunt prioritățile exprimate de cetățenii orașului”, transmite Fundația Comunitară Timișoara.

Lista cu cele 10 proiecte propuse este rezultatul unor documentări, consultări și dezbateri cu grupuri civice, experți, specialiști din Primăria Timișoara și din societate. Studiul nu este unic, altele asemănătoare desfășurându-se în paralele și în Sectorul 1 din București, în Reșița, în Buzău și în Râmnicu Vâlcea. Cel puțin teoretic, proiectele care vor ieși în topul listei după voturile cetățenilor vor fi discutate cu administrațiile locale, vor fi susținute și argumentate.

Sondajul este parte a proiectului „Activism civic în practică – sprijin pentru cetățenii activi în susținerea unor servicii publice eficiente și transparente la nivel local”, derulat de Centrul Român de Politici Europene, în parteneriat cu Fundația Comunitară Buzău, Fundaţia Comunitară Vȃlcea, Fundația Comunitară Banatul Montan și Fundaţia Comunitară Timişoara cu sprijinul financiar Active Citizens Fund – Romania, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Proiectul este conceput pentru a genera prin consultare, activare comunitară și formare la nivel local, schimbări relevante în cinci comunități și un model de bună practică pentru implicarea cetățenilor în decizii cheie ale autorităților publice locale. Detalii despre proiect se regăsesc și pe www.fundatiacomunitaratimisoara.ro.

Comentarii

comentarii