Acasă Politica Sorin Grindeanu propune o transparență totală a cheltuirii fondurilor publice ale Consiliului...

Sorin Grindeanu propune o transparență totală a cheltuirii fondurilor publice ale Consiliului Județean Timiș

DISTRIBUIȚI

echipa psdFostul ministru al comunicațiilor susține că politica nu are ce căuta în actul administrativ și lansează câteva proiecte vitale pentru Banat

 

Domnule Grindeanu plecați încrezător la drum, acum după depunerea listelor de candidați ai PSD Timiș

Da, așa este. După cum am afirmat și în momentul lansării candidaturilor, avem o listă echilibrată, propunerile noastre pentru funcțiile de consilieri județeni, primari, consilieri locali au fost atent analizate, trecute prin toate forurile statutare, transparent și deschis. Este o listă ambițioasă, din punctul meu de vedere, care are foarte mulți tineri, dar și oameni cu experiență, profesori universitari, economiști, medici, informaticieni și, de asemenea, oameni cu experiență în administrația locală și centrală. Noi trebuie să ne propunem un lucru, un parteneriat pentru viitor, pentru județul Timiș, o administrație dinamică, eficientă, care să vină în întâmpinarea cetățenilor județului Timiș. De prea multe ori la noi în județ au primat orgoliile politice în fața proiectelor cu adevărat importante pentru județul nostru. S-au pierdut câteva etape, e timpul să le recuperăm. Iar lucrul acesta se poate printr-o administrație modernă, eficientă, care să știe inclusiv să acceseze fonduri europene. Un lucru care e extrem de important pentru viitor.

Timișul a ratat câteva proiecte importante, nu doar în actualul mandat administrativ, ci și în celelalte…

Din păcate, potențialul județului nu a fost valorificat în ultimii 15 ani. Suntem dinamici din punct de vedere economic, iar asta datorită investițiilor private făcute aici, fie că vorbim de capital autohton, dar mai ales străin, însă administrația merge într-un ritm încă lent, învechit. Trebuie dinamizată activitatea din CJT, din administrațiile locale și evident și cea din primăria Timișoarei, unde totul se derulează haotic.

Ați fixat câteva repere și direcții de acțiune?

Sigur, despre unele am discutat deja, cum ar fi atragerea de fonduri europene, demers vital dacă vrem să dezvoltăm județul, să avem infrastructură modernă, maternitate nouă, spații culturale adaptate la nevoile anilor pe care îi parcurgem. Legat de această problemă, dacă vom avea majoritatea în Consiliul Județean, adică dacă cetățenii vor vota lista noastră de candidați și voi ajunge președintele CJT mă voi implica personal în coordonarea echipelor ce vor lucra în domeniul fondurilor europene. Colegii cu care am activat la Ministerul comunicațiilor, dar mai ales cei cu care am colaborat patru ani, cât am fost viceprimar al Timișoarei, știu că atunci când ocup o funcție cheie mă implic total în activitate, nu doar formal sau protocolar cum se întâmplă de multe ori. Chiar am primit reproșuri că sunt prea serios și implicat atunci când conduc un proiect. Aici vă asigur că știu exact ce am de făcut, am gestionat programe importante, mai ales cât am fost membru al guvernului, un executiv performant.

Recent, ați abordat și tema siguranței cetățenilor. Concret, ce aveți în vedere?

După cum se știe, fiecare județ are o structură de ordine publică, Autoritatea Teritorială de Ordine Publică, ATOP, care în prezent e condusă de colegul Călin Dobra. Sunt mulțumit de ceea ce au reușit, în scurt timp, să realizeze membrii ATOP în acest mandat, însă pe viitor vreau ca prin această structură Consiliul Județean să susțină financiar și mai multe proiecte destinate Poliției. E important să creștem gradul de siguranță al timișenilor. Având în vedere că în ATOP au intrat acum, potrivit noii legislații și Jandarmeria și Inspectoratul pentru Situații de Urgență vreau să implic cele două instituții mai mult în județ, în special Jandarmeria, care are atribuții exact pe domeniul ordinii și liniștii publice. Jandarmii sunt un corp de elită și onoare, iar împreună cu polițiștii și cu suportul inspectorilor ISU sunt convins că vom putea derula programe serioase de stabilire a unui climat de siguranță și încredere în județ.
O altă direcție de dezvoltare pe care o am în vedere e legată de finanțarea așezămintelor sociale, case de bătrâni, centre pentru persoane cu nevoi speciale, școli speciale. Există fonduri guvernamentale care pot fi utilizate în acest sens.

De asemenea, intenționez să derulăm un proiect amplu, ce se va întinde pe mai multe etape și va viza o transparentizare totală a cheltuirii banului public, la nivelul CJT, dar în general în administrația Timișului. Vreau să existe dezbateri publice reale, să încurajăm implicarea comunităților, a cetățenilor care doresc să facă parte din ceea ce noi am numit Parteneriatul pentru Viitor al Timișului. Pentru o bună comunicare cu oamenii vreau ca CJT să dezvolte un proiect privind înființarea unui post de radio cu caracter utilitar și cultural, alături de o publicație modernă, care să informeze corect și obiectiv cetățenii. Există un corp de jurnaliști de calitate în Timișoara și sunt sigur că unii dintre acești profesioniști și-ar putea găsi locul într-o construcție de acest gen. Avem cu toții nevoie de informație de calitate, obiectivă, nealterată de subiectivism și interpretări.
Turismul este un alt domeniu important care poate să conducă la dezvoltarea comunităților din județ. Avem un fond natural important, obiective istorice, religioase, care pot fi puse în evidență și pot să stea la baza modernizării infrastructurii. Dacă vom avea drumuri bune și curate, atunci vom avea și turiști în zonele pitorești ale Timișului. În acest sens, trebuie regândite colaborările cu țările vecine, Serbia și Ungaria. Am constatat că, în week end mai ales, vin foarte mulți turiști sârbi care vizitează Timișoara. E un lucru bun, dar un program în parteneriat cu vecinii și prietenii noștri ar aduce și mai mulți turiști, care, pe lângă obiectivele Timișoarei, ar putea vizita și locuri frumoase din județ.

Pentru Timișoara ce propuneți?

Sigur că aici am punctat doar câteva din direcțiile pe care vreau să mă axez, împreună cu echipa de consilieri județeni și primari, dar primul obiectiv administrativ va fi cel legat de închiderea inelului de circulație al Timișoarei. Este esential să pornim în noul mandat cu acest obiectiv care va îmbunătăți major calitatea vieții timișorenilor. Apoi avem un alt obiectiv: o maternitate nouă. Propunerea noastră pentru funcția de primar al municipiului este una solidă și serioasă. Profesorul-medic Florin Bîrsășteanu are capacitatea de a prioritiza proiectele Timișoarei, de a construi echipe și de a dezvolta cu adevărat și pe termen lung orașul. Un manager bun are viziune în primul rând, are capacitatea de a coordona, de a-și alege oameni profesioniști cu care să lucreze. Nu vreau să cobor discursul public, pentru că niciodată nu am făcut asta, însă insist și pe ideea că toți candidații noștri sunt oameni lucizi și normali, din toate punctele de vedere. Am încredere în Florin și în candidații noștri pentru Consiliul Municipal și cred că cetățenii s-au convins că PSD are o echipă redutabilă și determinată. Noi nu ascundem candidații în spatele unor liste, formule și sloganuri stupide, cum au făcut cei de la PNL. Am constatat cu regret că acest partid rămâne ancorat în tenebrele anilor ’90, cu discursuri lipsite de suport, încărcate de ură și conflict. Dar nu ne preocupă foarte tare ce face PNL, partid decimat și dezbinat de fostul PDL și plin de foști activiști de partid, mascați acum în oameni de afaceri. Noi ne vom concentra pe administrație, pe dorințele și obiectivele oamenilor, comunităților; politica nu are ce să caute în actul de management public. Politica se încheie în ultima zi de campanie, iar după trebuie să ne apucăm de treabă, să construim, să dezvoltăm, să modernizăm.

(P)

Comentarii

comentarii