Acasă Actualitate Sorin Roșca Stănescu s-a autodenunțat la Parchetul General

Sorin Roșca Stănescu s-a autodenunțat la Parchetul General

DISTRIBUIȚI

Denunțul lui Sorin Roșca Stănescu

Marți, la ora 12.00, la Parchetul General, Sorin Roșca Stănescu a făcut o declarație în fața jurnaliștilor prezenți, răspunzând întrebărilor acestora, referitoare la denunțul penal pe care a anunțat că îl depune la Parchetul General. A fost însoțit de avocatul Dan Chitic, care, la rândul său, a făcut unele precizări. În esență, jurnalistul solicită prin denunț declanșarea unei anchete penale, care să-i pedepsescă pentru mai multe infracțiuni în legătură cu care există indicii temeinice pe toți cei responsabili de întocmirea, semnarea și utilizarea protocolului încheiat între Serviciul Român de Informații și Parchetul General. În mod ilegal, din prevederile acestui protocol s-a adăugat la lege și au fost grav lezate interesele și drepturile legitime ale unor cetățeni și a fost afectată independența Justiției. Tot la ora 12.00, iată, acest denunț penal este făcut public.

 DOMNULE PROCUROR GENERAL,

 Subsemnatul SORIN-ŞTEFAN ROŞCA-STĂNESCU, domiciliat în București, reprezentat prin avocat Daniel M.V. Chitic, cu sediul ales la CIA Daniel M.V. Chitic,

 formulez în temeiul art. 288, 290 și urm. C.pr.pen. prezentul

 DENUNŢ

 cu privire la săvârşirea următoarelor infracţiuni în legătura cu încheierea şi punerea în aplicare a Protocolului de cooperare nr. 00750/003064 din 04.02.2009 („Protocolul”), încheiat între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Serviciul Român de Informaţii:

 Abuz în serviciu, prevăzută de art. 297 pen.;

  • Compromiterea intereselor Justiţiei, prevăzută de art. 277 pen.;
  • Uzurparea funcţiei, prevăzută de art. 300 pen.;
  • Delapidare, prevăzută de art. 295 pen.;
  • Deturnare de fonduri, prevăzută art. 307 pen.;
  • Divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice, prevăzută de art. 304 C.pen.

În acelaşi sens, vă rog să întreprindeţi toate demersurile necesare pentru a verifica dacă au fost semnate şi alte protocoale asemănătoare, între Serviciul Român de  Informaţii şi organele judiciare (organe de cercetare penală, procurori, judecători, instanţe de judecată, ICCJ) sau între Serviciul Român de Informaţii şi Ministerul Finanţelor Publice/Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, în Articolul 17 alineat (3) din Protocol existând referiri la „protocoale încheiate cu alte instituţii”.

În conformitate cu prevederile Constituţiei României, ale tratatelor internaţionale privitoare la drepturile fundamentale  ale  omului  la  care  România  este  parte,  ale  legilor interne care privesc procesul penal şi organele judiciare, dar şi ale celor care privesc organizarea şi funcţionarea Serviciului Român de Informaţii, apreciez că se impune ca Serviciul Român de Informaţii să facă publice:

  • toate solicitările scrise venite din partea „parchetelor” sau transmise către „parchete” (cel putin a celor care privesc cetăţenii români), începând cu 04 februarie 2009 şi până în prezent; potrivit Articolului 19 din Protocol, „activităţile prevăzute în prezentul protocol se realizează numai la solicitarea scrisă a părţilor. Pentru Serviciu, transmiterea solicitării se face de către şefii unităţilor centrale şi teritoriale, cu aprobarea conducerii Serviciului. Pentru Parchet, solicitarea scrisă se transmite sub semnătura conducătorului structurii/ unităţii de Parchet (centrală sau teritorială)”.
  • planurile comune, aprobate de conducerile celor două instituţii, pe baza cărora s-a realizat cooperarea efectivă „în cauzele complexe”, potrivit Articolului 22 din Protocolul de cooperare; în acelaşi sens, sunt de menţionat şi prevederile Articolului 25: „Planul comun de acţiune prevăzut la art. 3 lit. g) şi 22 se întocmeşte pe baza analizei situaţiei operative şi a soluţiei tehnice şi va cuprinde măsurile şi responsabilităţile concrete pentru desfaşurarea activităţilor”.

Comentarii

comentarii