Acasă Actualitate Spărgătorii de trotuare ai Timişoarei – o piesă cu final… (ne)aşteptat

Spărgătorii de trotuare ai Timişoarei – o piesă cu final… (ne)aşteptat

DISTRIBUIȚI

lucrari

„Ei îşi introduc cablurile în subteran şi îmi sunt sesizate de cetăţeni anumite atitudini incorecte din partea lor – că nu repară de îndată ce sparg şi termină lucrarea, ci e nevoie să tot îi sesizăm noi, să-i tragem de mânecă pentru a reface totul aşa cum era iniţial”, spune primarul Timişoarei, Nicolae Robu

Operatorii de calbu desfăşoară mai multe lucrări la Timişoara. Practic, aceştia îngroapă cablurile în subteran – după cum prevede o reglementare de acum câţiva ani. Din păcate, în multe locuri unde firmele execută lucrări pe trotuare acestea sunt deficitare, se fac fără semnalizările necesare, la limita siguranţei, iar la final refacerea trotuarului rămâne… în suspans… „Ei îşi introduc cablurile în subteran şi îmi sunt sesizate de cetăţeni anumite atitudini incorecte din partea lor – că nu repară de îndată ce sparg şi termină lucrarea, ci e nevoie să tot îi sesizăm noi, să-i tragem de mânecă pentru a reface totul aşa cum era iniţial. Ei au obligaţia, pe banii lor, să readucă totul în starea care a fost. În momentul în care un operator privat are de efectuat ceva, efectuează şi trebuie să lase totul aşa cum a găsit. Necazul e că nu repară destul de prompt. De reparat vor repara, vor face ca trotuarele şi carosabilul, după caz, să arate aşa cum arăta iniţial”, a spus Nicolae Robu, primarul Timişoarei.

„Dacă ei nu-şi fac treaba înseamnă că noi trebuie să stăm după ei? Noi ne facem treaba”

Aceştia vin cu lucrările după ce se reabilitează un trotuar sau o stradă pentru că, spune primarul, sunt lucrări total diferite, finanţate pe filiere total diferite, fiecare cu termenul său. Nu de puţine ori o firmă de cablu ori de canalizare a venit şi a spart un trotuar sau o stradă după ce aceasta a fost reabilitată „Dacă nu şi-ar urma fiecare proiect termenul său şi-ar pierde finanţarea. Ei nu fac când vrem noi. Noi le cerem, dar dacă ei nu fac… ce facem – stăm după ei zece ani? Dacă nu fac atunci lăsăm noi trotuarele pline de gropi? Putem să lăsăm aşa pentru că unii nu înţeleg să-şi facă datoria? După aceea ne arată oamenii cu degetul pe noi că nu reparăm trotuarele. Nu se poate interveni cu forţa fizică. Dacă ei nu-şi fac treaba înseamnă că noi trebuie să stăm după ei? Noi ne facem treaba”, spune primarul.

„Dispoziţia este să fie amendaţi dacă întârzie. Nu-i lăsăm de capul lor”

Cei care strică vor avea obligaţia să repare pe banii lor. Dar omul spune – de ce oare nu au făcut înainte asta şi apoi cealaltă? Adică prima dată să pună toate utilităţile în subteran, toate cablurile, şi apoi să fie reabilitat trotuarul ori carosabilul, fără ca nimeni sî-l mai spargă. Robu spune că nu se pune problema condiţionării acestor agenţi economici ca în cazul unor lucrări să fie obligaţi să pună toate utilităţile atunci şi nu după aceea. „Ar însemna să ţin oraşul blocat. În Timişoara este o nevoie stringentă de modernizare. Noi trebuie să punem oraşul nostru la punct pentru că din păcate este extrem de rămas în urmă. Dispoziţia este să fie amendaţi dacă întârzie. Nu-i lăsăm de capul lor. Numai că alegem între rele. Răul de a lăsa oraşul în halul în care este acum în foarte multe locuri ale sale şi răul de a repara şi apoi a veni alţii să mai strice pe ici-pe colo, aceşti alţii având obligaţia să remedieze pe banii lor. Alegem răul cel mai mic”, spune primarul Timişoarei.

Comentarii

comentarii