Acas─â Politica Spargerea frontului PSD

Spargerea frontului PSD

DISTRIBUIȚI

Frontul PSD, care asigur─â ├«nc─â majoritatea parlamentar─â, este pe cale s─â se fac─â ╚Ť─ând─âri. Ceea ce echivaleaz─â, mai devreme sau mai t├órziu, cu pierderea guvern─ârii. M─ârul discordiei sunt alegerile preziden╚Ťiale. Cauza discordiei s-a dovedit a fi incapacitatea PSD de a stabili din timp profilul candidatului la preziden╚Ťiale ╚Öi de a-l desemna, pentru a-l face perceput ca atare de c─âtre opinia public─â. C├ót timp PSD b├ójb├óie, situa╚Ťia celui mai mare partid din Rom├ónia ╚Öi, implicit, a ├«ntregului front PSD, se deterioreaz─â. Am spus c─â Victor Ponta va tr─âda. ╚śi, ├«n aceea╚Öi zi, c├óteva ore mai t├órziu, a tr─âdat. Nu va mai merge cu ALDE. Ci separat. O r─âzg├óndire care ├«n mod paradoxal poate reconstrui unitatea St├óngii. Dar cum?

Dac─â PSD ├«╚Öi consum─â energiile acum, c├ónd este relativ prea t├órziu, asupra alegerilor preziden╚Ťiale, nu va face dec├ót s─â arunce ├«n aer localele ╚Öi parlamentarele ╚Öi s─â piard─â cur├ónd guvernarea. Acest tip de ra╚Ťionament ├«l lanseaz─â pe bursa politic─â de ast─âzi ╚Öi experimentatul om politic Adrian N─âstase. Cum ar putea ├«ns─â proceda altfel staff-ul PSD? Ce anume ar putea s─â-i consolideze pozi╚Ťia, s─â-i asigure un start cel pu╚Ťin onorabil la preziden╚Ťiale ╚Öi, ├«n acela╚Öi timp, s─â-i conserve cele mai mare ╚Öanse la locale ╚Öi parlamentare? Un singur lucru. ├Än locul contrac╚Ťiei frontului PSD, extinderea acestuia. Dar cum?

├Än acest moment, lucrurile stau r─âu. ╚śi merg cu repeziciune din r─âu ├«n mai r─âu. Anun╚Ťul categoric f─âcut de C─âlin Popescu T─âriceanu ├«n sensul c─â va candida cu certitudine la preziden╚Ťiale, fie sus╚Ťinut de PSD, fie nesus╚Ťinut de PSD, urmat de avertismentul c─â ALDE s-ar putea desprinde din alian╚Ťa cu PSD, dinamiteaz─â literalmente frontul PSD. O anumit─â ├«mprejurare a turnat gaz pe foc. Pentru a o ├«ndupleca pe doamna Viorica D─âncil─â s─â accepte o candidatur─â comun─â ├«n persoana lui C─âlin Popescu T─âriceanu, acesta l-a sacrificat pe Teodor Mele╚Öcanu din pozi╚Ťia de ministru de Externe. R─âspunz├ónd implicit ÔÇô ╚Öi umilindu-se astfel ÔÇô solicit─ârii exprese a pre╚Öedintelui Klaus Iohannis. Iar doamna D─âncil─â a primit jertfa cu bra╚Ťele deschise, sacrific├ónd-o la r├óndul ei pe Carmen Dan, ministrul de Interne. Din perspectiva lui C─âlin Popescu T─âriceanu, a fost o ofert─â ├«n urma c─âreia se a╚Ötepta ├«n aceea╚Öi zi la o decizie favorabil─â ├«n privin╚Ťa candidaturii sale. Din perspectiva doamnei D─âncil─â, acceptarea acestui dar ALDE, dublat de ejectarea ministrului de Interne, a reprezentat o m├ón─â ├«ntins─â c─âtre Klaus Iohannis ╚Öi, ├«ntr-un fel, o invita╚Ťie mai mult sau mai pu╚Ťin explicit─â la un parteneriat. Un parteneriat ├«n care Klaus Iohannis s─â se fac─â c─â inten╚Ťioneaz─â s─â m─âture PSD de la guvernare, dar s─â nu mearg─â p├ón─â la cap─ât, iar PSD s─â se prefac─â c─â se lupt─â pentru preziden╚Ťiale cu Klaus Iohannis, dar ├«n realitate s─â se ia la tr├ónt─â aten╚Ťie, din pozi╚Ťia a treia, cu Dan Barna.

Dup─â sacrificiul inutil, liderii ALDE s-au op─ârit iar acum joac─â literalmente cu cu╚Ťitele pe mas─â. Atuul ALDE erau Victor Ponta ╚Öi Pro Rom├ónia. Victor Ponta se angajase ferm s─â ├«l sus╚Ťin─â pe C─âlin Popescu T─âriceanu la preziden╚Ťiale. Asta ar fi ├«nsemnat un sacrificiu ├«n schimbul unui beneficiu. Sacrificiul ar fi constat ├«n faptul c─â electoratul Pro Rom├ónia ar fi putut ajunge astfel la concluzia c─â Ponta, ├«n loc s─â promoveze un nou tip de socialism, pe model european, dovada fiind un candidat propriu al partidului Pro Rom├ónia, nu face altceva sus╚Ťin├óndu-l pe T─âriceanu dec├ót s─â se r─âzbune pe PSD. Iar beneficiul c─â lovind pe acest─â cale n─âprasnic ├«n PSD, ╚Öi-ar fi ├«nt─ârit ├«n final for╚Ťele  cu oaste nou─â. Dar ├«ntre timp, cu o vitez─â uluitoare, lucrurile s-au sucit. ├Än sensul c─â Adrian ╚Üu╚Ťuianu, un lider marcant al partidului, dup─â ce a declarat c─â Pro Rom├ónia ar putea-o sus╚Ťine la preziden╚Ťiale pe Gabriela Firea, dar cu condi╚Ťia s─â plece din PSD, a revenit for╚Ť├ónd ╚Öi mai mult lucrurile, ├«n sensul c─â Pro Rom├ónia trebuie s─â aib─â un candidat propriu. Niciuna dintre cele dou─â declara╚Ťii incendiare nu a fost dezmin╚Ťit─â de Victor Ponta. Ceea ce ├«nseamn─â c─â ele au fost f─âcute ├«n coniven╚Ť─â cu acesta.

E clar c─â doamna Viorica D─âncil─â dore╚Öte cu tot dinadinsul s─â candideze la preziden╚Ťiale. E la fel de clar c─â un e╚Öec de propor╚Ťii, mai ales ├«n cazul ├«n care nu intr─â ├«n turul doi, va antrena pierderea celor dou─â pozi╚Ťii cheie pe care le de╚Ťine. Pre╚Öedin╚Ťia partidului ╚Öi calitatea de premier. ╚śi dac─â acest lucru se ├«nt├ómpl─â ├«naintea localelor ╚Öi parlamentarelor, de decontat va deconta la greu ├«ntregul PSD.

Judec├ónd lucrurile la rece, observ─âm cum, pentru moment cel pu╚Ťin, frontul PSD pare explodat. T─âriceanu ╚Öi ALDE se desprind, Ponta e cu toate tunurile pe Viorica D─âncil─â, pentru c─â ╚Ötie c─â e╚Öecul acesteia ├«i va aduce ├«n Pro Rom├ónia o parte ├«nsemnat─â a electoratului, dar ╚Öi a activului PSD, pozi╚Ťion├óndu-l mai bine la locale ╚Öi parlamentare ╚Öi, ├«n fine, Liviu Ple╚Öoianu, care rezist─â eroic, atacat din toate p─âr╚Ťile ╚Öi f─âr─â a avea la dispozi╚Ťie o forma╚Ťiune politic─â, poate rupe o bun─â parte din electoratul radical al PSD. Acel electorat, pentru care discursul consecvent al lui Ple╚Öoianu vine ca o m─ânu╚Ö─â.

Ei bine, tocmai pulverizarea aceasta ├«nsp─âim├ónt─âtoare a frontului PSD, pe care to╚Ťi anali╚Ötii o sesizeaz─â, o urm─âresc ╚Öi o m─âsoar─â, anticip├óndu-i consecin╚Ťele, este de natur─â ca pe ultima sut─â de metri s─â asigure o relansare ├«n al╚Ťi termeni, mai adapta╚Ťi acestui moment, a frontului PSD.

O asemenea revenire de ultim moment ├«nseamn─â mai ├«nt├ói o resetare rapid─â a raporturilor dintre partidele de St├ónga ╚Öi de Centru-St├ónga. O construc╚Ťie din care s─â fac─â parte PSD, ALDE, alte partide mai mici, cum sunt PN╚ÜCD, Partidul Umani╚Ötilor, Partidul Ecologist, sindicate, patronate, etc. Coagularea unei asemenea alian╚Ťe pe ultima sut─â de metri presupune ├«ns─â o re├«mp─âr╚Ťire a puterii. Aceasta nu poate fi operat─â dec├ót printr-o remaniere extins─â. ├Än niciun caz prin sacrificarea dup─â pofta lui Klaus Iohannis a doi mini╚Ötri. Iar o remaniere extins─â, ├«n condi╚Ťile ├«n care Iohannis, ├«n absen╚Ťa unei ├«n╚Ťelegeri implicite sau explicite cu PSD, va deveni ╚Öi mai ostil ╚Öi mai dispus s─â ├«ncalce Constitu╚Ťia, nu se poate face dec├ót printr-o restructurare a Guvernului. Aceast─â restructurare, vorba lui Adrian N─âstase, ├«l va transforma pe Iohannis din arbitru ├«n spectator ╚Öi are darul de a aduce la guvernare ╚Öi alte forma╚Ťiuni politice ╚Öi chiar reprezentan╚Ťi desemna╚Ťi de sindicate ╚Öi patronate.

Frontul PSD ar putea fi astfel revigorat, printr-o re├«mp─âr╚Ťire rapid─â a puterii. Iar candidatul asumat ├«n comun, indiferent cine ar fi acesta, ar ajunge cu certitudine ├«n turul doi. ├Äntre turul unu ╚Öi turul doi va mai exista un spa╚Ťiu interesant de manevr─â.

Pentru a se ├«nt├ómpla ├«ns─â o asemenea resetare ╚Öi l─ârgire a frontului PSD, trebuie renun╚Ťat la ceva ╚Öi trebuie asumat altceva. Trebuie renun╚Ťat la orgolii ╚Öi identificat ╚Öi asumat ╚Öi sus╚Ťinut cel mai bun candidat preziden╚Ťial iar autorii acestei reset─âri, lideri ai partidelor ╚Öi forma╚Ťiunilor pe care le-am amintit mai sus ar trebui s─â-╚Öi dovedeasc─â capacitatea de negociere, care nu poate fi dat─â de altceva dec├ót de o puternic─â voin╚Ť─â politic─â.

După cum se poate observa, soarta PSD se joacă în acest moment cu dacă și cu parcă.

Comentarii

comentarii