Acasă Actualitate Specialist în informaţii şi terorism: România nu este expusă, acum, terorismului

Specialist în informaţii şi terorism: România nu este expusă, acum, terorismului

DISTRIBUIȚI

teroristi

Suntem tentaţi să credem că teroriştii sunt acei oameni de culoare asiatică, răi, duri şi care pun la cale acte criminale în masă. Ei sunt mult mai periculoşi, pentru că au bani, au armament, au echipamente tot mai sofisticate şi reţele de comunicare extinse în toată lumea. Dacă ne gândim la ‚copii’, respectiv la faptul că o reţea mafiotă fiscală sau de trafic de droguri ori persoane are încrengături transcontinentale, aceştia sunt mult mai bine puşi la punct şi mult mai periculoşi, pentru că sunt dezechilibraţi psihic şi sinucigaşi. Iar, când pentru un individ nici viaţa nu mai are preţ, înseamnă că nimic nu mai contează.
Populaţia de astăzi a României, când se vorbeşte despre terorism, se gândeşte flegmatic la ‚teroriştii din decembrie ’89, care ‚au fost-n-au fost’.
De-a lungul timpului, România a avut de-a face cu acte de terorism, chiar dacă ele s-au limitat la a fi etichetate drept asasinate. Tot acte de terorism au fost şi crimele din perioada României legionare şi de mai dinainte.
Nume precum Omar Hayssam, Dragoş Ciupercescu, timişeanul Ioan Lesch (primul condamnat pentru terorism în România de după 1989) sunt asociate crimei organizate şi implicit, terorismului.
La Universitatea de Vest Timişoara, dr. Rupali Jeswal, renumit psiholog operaţional în informaţii şi terorism, susţine luni şi marţi o conferinţă pe tema fenomenului terorist, prin care îşi propune să aducă în atenţia publicului un format inedit de dezbatere a unei tematici de maximă actualitate, terorismul, şi să atragă înspre dezbatere atât instituţiile specializate, cât şi societatea civilă. Dr. Jeswal vrea să introducă, astfel, în România, noţiunea de conştientizare asupra fenomenului terorismului şi a radicalizării acestuia, iar întâlnirea de la Timişoara este doar un prim pas în acest sens.
‘Este vorba despre pregătirea instituţiilor noastre de a lupta împotriva acestui fenomen, trebuie ca noi să devenim în primul rând conştienţi de acest fenomen care se manifestă ca o boală. Părerea mea este că puterea de a proteja patria nu stă doar în mâinile celor care poartă o uniformă, ci în mâinile noastre ale tuturor, iar noi trebuie să ne concentrăm eforturile, împreună. În viziunea mea, noi toţi trebuie să ne unim eforturile pentru protejarea spaţiului teritorial al României, în acest fel obţinându-se şi protecţia spaţiului mai larg, regional’, a explicat Jeswal.
Porivit acesteia, România nu este expusă, în momentul de faţă, terorismului, dar el poate veni de oriunde şi oricând, întrucât terorismul a devenit o afacere
Doamna Jeswal a mai declarat că fenomenul terorismului cunoaşte o radicalizare în ultimul timp, care se poate răspândi oriunde, iar dotările lor punitive, inclusiv cele informatice, sunt mai performante decât dotările instituţiilor specializate în depistarea lor. ‘Radicalizarea depinde foarte mult de gradul de finanţare (al structurilor teroriste, n.r.). În fiecare ţară, depinde şi de contexul socio-economic, politic. (…). Ei au echipamente mai bune, pentru că fură de la toţi. Pentru a câştiga un război, nu contează cât de avansate sunt armele, ci în mâinile cui sunt’, a declarat Rupali Jeswal.
În opinia sa, rolul massmedia este foarte important în ceea ce priveşte modul în care prezintă publicului un incident terorist, acesta trebuie să fie ‘cât mai aproape de realitate şi nu trebuie răspândită frica, teroarea, ci trebuie explicat că acestea au fost evenimentele şi că trebuie să învăţăm din ele, dar nu trebuie amplificate’.

 

Comentarii

comentarii