Acasă Actualitate Specialiști din 11 țări au dezbătut la Timișoara amenințările cu privire la...

Specialiști din 11 țări au dezbătut la Timișoara amenințările cu privire la securitatea Balcanilor

250
DISTRIBUIȚI

Universitatea de Vest din Timișoara și New Strategy Center au organizat a cincea ediție a conferinței anuale „Security Challenges in the Balkans Region”, într-un format hibrid, online și onsite (la Complexul Senator Timișoara).

Acest forum regional anual deschis dezbaterilor securitare din Balcani a beneficiat de prezența oficialităților și reprezentanților mediilor academice din România, Italia, Austria, Germania, Franța, UK, Croația, Serbia, Slovenia, SUA, Bulgaria.

Regiunea Balcanilor a rămas un spațiu deosebit de important pentru securitatea europeană, provocările cu care se confruntă zona intensificându-se în ultimii ani, cu atât mai mult cu cât a intervenit și noul context al crizei pandemice. Universitatea de Vest din Timișoara și New Strategy Center au decis, cu patru ani în  urmă, să organizeze o asemenea dezbatere la Timișoara, pentru a sublinia în primul rând legăturile istorice ale capitalei Banatului și pentru a evidenția faptul că Balcanii reprezintă o zonă vitală pentru securitatea României.

Principalele teme abordate în cadrul lucrărilor din secțiunile Conferinței s-au referit la:

Emergent Challenges in the Balkans. Building Together a More Resilient Region in the Context of Pandemic Crisis – Chair: Major general (ret.) Leonardo Dinu

Energy Security: New Opportunities to Enhance the Independence of South East Europe – Chair: Mr. Claudiu Boțoc

EU and NATO enlargement in the Western Balkans and the Impact of Post-Pandemic Challenges – Chair: Mr. Silviu Rogobete

Why the Balkans Matter? A Comprehensive Approach of the Challenges and Opportunities of the South East Europe – Chair: Ambassador (Ret.) Gheorghe Magheru

 

Rectorul UVT, prof. univ. dr.Marilen Gabriel Pirtea, a declarat în deschiderea lucrărilor  conferinței: „Întregul context securitar și de poziționare geostrategică din 2021 se află într-o accentuată schimbare, după o perioadă de criză globală, în care pandemia Covid-19 aafectat toate continentele și a adus un nou factor geostrategic în prim-planul politicilor de securitate internațională: bio-securitatea globală. Poziționarea României, ca parte a UE și a parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii, a permis parcurgerea în condiții relative sigure a lunilor de pandemie și ieșirea din al treilea val epidemiologic, în același ritm cu cele mai bine pregătite societăți europene și ale lumii. Acest examen planetar, pe care l-au dat și țările din Balcani, reprezintă un subiect de abordare securitară căruia îi vom da prioritate în această a cincea ediție a Conferinței „Security Challenges in the Balkans Region”, organizată de către New Strategy Center în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara”.

Video promo eveniment:

https://www.facebook.com/145674945475333/videos/775031253144147

Pagina de Facebook a evenimentului:

https://www.facebook.com/events/1023182021421179

Comentarii

comentarii