Acasă Actualitate Specialiști spun că ciorile sunt prea inteligente pentru soluţiile găsite de Primăria...

Specialiști spun că ciorile sunt prea inteligente pentru soluţiile găsite de Primăria Timișoara. Primarul ar trebui să se preocupe de îndepărtarea gunoaielor din oraș

DISTRIBUIȚI

Soluția de senzație, prin care primarul Nicolae Robu a anunțat că a găsit soluția pentru a câștiga ”lupta seculară cu ciorile din Timișoara”, este pusă la îndoială de specialiști. Primarul Nicolae Robu a anunțat, în urmă cu câteva zile, că a descoperit întâmplător cum să le vină de hac ciorilor, în perioada Crăciunului, când un lampion s-a blocat într-un copac. Atunci, Robu spune că și-a dat seama cum se poate scăpa de ciori: „Am monitorizat din decembrie până acum, nicio cioară nu a mai apărut”. Prin urmare în Parcul Catedralei au fost montate mai multe lampioane, iar parcul ”a fost redat oamenilor”.

Specialiștii îi transmit însă primarului că păsările, extrem de inteligente, se vor adapta ușor și la acest experiment și vor reveni. Ornitologii spun că cel mai eficient mijloc de a le goni este îndepărtarea gunoaielor.

Autoritățile au încercat numeroase metode ca să alunge ciorile: aparate cu ultrasunete, înregistrări care imită țipetele păsărilor răpitoare, distrugerea cuiburilor și toaletarea copacilor, însă totul a fost în zadar.

După punerea în practică a soluției minune ciorile s-au mai rărit. Specialiștii susțin, însă, că rezultatul ar putea fi de scurtă durată. Ciorile sunt printre cele mai inteligente păsări: se vor adapta rapid cu lumina lampioanelor și vor reveni.

 „Nu cred că va da rezultate, cum bunăoară, ultrasunetele și nici celelalte metode nu dau rezultate, având în vedere că ciorile se obișnuiesc. Vin încoace, fiindcă au tot ce le trebuie, casă și masă. Coboară în această zonă, pentru că există hrană suficientă și nu există niciun factor de risc”, a declarat pentru stirileprotv.ro ornitologul Andrei Kiss.

Conf. univ. dr Ioan Bănățean-Dunea, biolog, susține că primăria trebuie să se ocupe în primul rând de eliminarea gunoaielor din Timișoara.

”Trebuie să vină în prim plan și o altă abordare și anume managementul deșeurilor, pentru că un management defectuos duce la o explozie în ceea ce privește populațiile de ciori din orice zonă și orice colț al lumii. Migrează pe distanțe scurte din locul de odihnă către zonele de hrănire”, a declarat, pentru stirileprotv.ro, Conf. univ. dr Ioan Bănățean-Dunea.

Potrivit Societății Ornitologice Române, în România sunt aproximativ 400.000 de perechi de ciori.

Comentarii

comentarii