Acasă Actualitate Spectacol de tango argentinian, dat peste cap de frigul din sala Liceului...

Spectacol de tango argentinian, dat peste cap de frigul din sala Liceului „Ion Vidu” Timișoara

DISTRIBUIȚI

În seara de sâmbătă, 28 ianuarie, în sala de spectacole a Liceul de Artă „Ion Vidu” Timișoara s-a desfășurat „From Buenos Aires with love”, un concert de tango argentinian. Evenimentul a fost dat peste cap, însă, de frigul din sală. Inclusiv artiștii s-au plâns de acest aspect, iar o parte din spectatori nu au rezistat până la final.

„Am fost la un spectacol de tango argentinian la liceul «Vidu». Au scurtat spectacolul, fiindcă în sală erau aproximativ 5°C (exagerare, n.r., completată pe 2 februarie) . Era programat de la 18 la 20 și au încheiat la 19.30. A fost sold-out, capacitate maximă. Invitați, unicul român care cântă la bandoneon (Robert Indrei – n.r.) și un artist din Buenos Aires (Marthin Marcos). Pianistei (Irina Indrei – n.r.) i-au înghețat degetele. Robert Indrei a zis de două ori (ironic – n.r.) «bine că măcar este cald» și și-a suflat în palme”, ne-a transmis un cititor.

Se pare că și alți spectatori au fost de aceeași părere. Pe pagina de Facebook a evenimentului, alte două persoane s-au plâns, și ele, de condiții:


UPDATE: În urma articolului publicat duminică, artistul Robert Ștefan Indrei ne-a cerut dreptul la replică. Acesta spune că, într-adevăr, în sala de spectacol a fost frig, însă spectacolul nu a fost „dat peste cap”. Artistul a ținut să menționeze că reprezentanții liceului, în rest, au făcut tot posibil ca evenimentul să se desfășoare în cele mai bune condiții.

„În afara faptului că a fost puțin frig în sală, nu este adevărat (că s-a terminat mai repede decât era programat – n.r.). Recitalul a ținut exact cât trebuia să țină. Noi, ca artiști, știm exact cât trebuia să țină recitalul. A fost făcut special pentru 90 de minute. Zece dansatori implicați. Așa a fost gândit și aplicat. Atât erau partiturile, nu s-a redus.

Cei de la Liceul «Ion Vidu», cu ce puteau să ne ajute, ne-au ajutat, inclusiv cu săli: săli de schimb, săli unde să repetăm înainte. Nu știm, noi ca artiști veniți din Cluj, ce problemă are această sală de recital de este așa de rece în ea. Am înțeles că este o problemă veche de ani de zile. Pe noi ne-ați pus într-o lumină proastă. Sala a fost arhiplină, s-a aplaudat, s-a făcut și bis. Voi ca ziariști, sau măcar ca locuitori ai orașului, nu știați că este frig în sala aceea? Am înțeles că este așa de 40 de ani. Îmi închipui că se știe și de către liceu, și de către consiliul județean sau primărie.

Noi am muncit pentru recitatul acesta. Tot ce s-a zis a fost că a fost frig. Noi, ca artiști, am urcat pe scenă și am răbdat. E adevărat. Nu am avut pe noi nici măcar geacă. La fel, și cei care au dansat. (…) Pe noi ca artiști, ne depășesc probleme pseudo-politice, cu primării și instituții. Noi vrem să stăm departe de asta. Și titlul lasă să se înțeleagă greșit, că a fost «dat peste cap». Vă spun respectuos că nu a fost dat peste cap, au fost oameni în sală – probabil nici oamenii aceia nu se așteptau să fie așa de rece în sală –, dar vă repet că în rest a fost ok”, ne-a declarat, mai exact, Robert Indrei.

Ar fi de menționat că aceasta a fost prima dată când cineva ni s-a plâns de frigul din sala respectivă. Am încercat să luăm legătura cu reprezentanții liceului, însă momentan aceștia nu au putut fi contactați, poate și pentru că programul cu publicul se desfășoară doar între orele 8.30 – 10.00 și 13.00 – 14.30. Revenim cu detalii.


UPDATE 2: Dacă reprezentanții liceului nu ne-au răspuns, au făcut-o în schimb cei ai Primăriei Timișoara. Se pare că de vină pentru situația se sâmbătă seară ar fi unitatea de învățământ, pentru că nu ar fi aerisit caloriferele și pentru că a fost redus debitul caloriferelor.

„Angajații Biroului de Reparații și Mentenanță din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara s-au sesizat din oficiu și s-au deplasat la Liceul de Artă «Ion Vidu», unde au constatat că fusese redus debitul la caloriferele din sala de concerte, în perioada în care nu fuseseră programate manifestări culturale în sala respectivă. De asemenea, nu s-a efectuat aerisirea caloriferelor de către unitatea de învățământ. S-a discutat cu conducerea școlii, care va transmite rapid o solicitare către primărie, iar o echipă trimisă de primărie va verifica de urgență întregul sistem, pentru a constata dacă ar mai fi alte probleme și pentru a le remedia”, ne-au răspuns reprezentanții primăriei.


UPDATE 3: Joi, 2 februarie, în urma unei discuții cu conducerea Liceului «Ion Vidu», considerăm că ar fi de completat și explicat unele aspecte „tendențioase” din articol, cel puțin din forma inițială a acestuia. Că este frig în sala de spectacole nu contestă nimeni. Ar fi doar de stabilit cât de frig este și cât de mult se poate consideră că este „dat peste cap” actul cultural.

Reprezentanții liceului susțin că ar fi constant o temperatură de aproximativ 17-18°C. În urma vizitării sălii, cel puțin joi dimineață, putem confirma aceste cifre. Problema, susțin directoarea și directorul adjunct, ar fi la alimentarea de la Colterm, în special pe retur. Țevile aferente, la ieșirea din calorifere, trec pe sub scaunele din sală și sunt tot timpul reci. Totul ar fi început încă din anii 1970, când s-a extins rețeaua de termoficare în zonă, prima adresă către autorități în care conducătorii liceului se plâng de această problemă fiind trimisă în 1974.

O altă problemă, poate de altfel principalul motiv pentru care primăria nu poate să ia măsuri pe termen lung, ar fi faptul că nu poate intabula terenul pe care se află sala, fiind și în prezent în desfășurare un proces în instanță, spun reprezentanții instituției. Astfel, de-a lungul timpului, aici au putut fi făcute doar intervenții minime, deși conducerea liceului s-a plâns inclusiv în mandatul actualului primar Dominic Fritz de aceste probleme, dar, din nou, ar fi de amintit că problema este una mult mai veche.

În sala de spectacole a liceului au loc inclusiv cursuri și repetiții cu elevii unității de învățământ. Așa cum recunosc și reprezentanții liceului, poate că sala în sine nu are cele mai bune condiții, însă în acest sens ar exista propuneri de aducere a acesteia la un nivel decent, dar și acestea par a fi blocate de problema expusă în paragraful anterior.

Cât despre reproșurile că nu am fi „verificat” informația primită de la cititorul nostru – și confirmată de alți spectatori, pe rețelele de socializare, atât înaintea publicării articolului, dar și după -, probabil s-ar impune o colaborare mai bună între anumite instituții și presă, de exemplu prin desemnarea unei persoane de contact care să răspundă în mai puțin de trei zile. Scopul nostru nu a fost să denigrăm în vreun fel liceul sau artiștii, ci să prezentăm o problemă cu care se pot confrunta spectatorii care, de exemplu, mai și plătesc bilet pentru a participa la astfel de evenimente. La fel, poate că organizatorii evenimentelor ar trebui să înțeleagă, la rândul lor, că promovarea unui eveniment – cu atât mai mult a unuia din mediul privat – nu se rezumă la postarea unui „event” pe Facebook.

Comentarii

comentarii