Acasă Actualitate Spectacol la o sută de ani de la înființarea primei asociații chinologice...

Spectacol la o sută de ani de la înființarea primei asociații chinologice din România – foto

DISTRIBUIȚI

Pentru a marca un veac de la înfiinţarea primei “asociaţiuni de sporturi canine”, Asociaţia Chinologică Română Timiş a organizat un eveniment aniversar, la Muzeul Satului Bănăţean. Sute de câini superbi au defilat în fața juriului, pentru un titlul de frumusețe. 
 
Au fost patru competiţii canine internaţionale multirasă, două competiţii de club de rasă, dar și un târg de adopţii canine. De asemenea, în clădirea administrativă de la Muzeul Satului a avut loc şi o frumoasă expoziţie de timbre intitulată sugestiv Canis. 
 
La eveniment a participat și Cristian Ștefănescu, președintele Asociației Chinologice din România. 
 
„Trebuie să fac o precizare importantă. Vorbim de o sută de ani de la înființarea primei asociații chinologice din actualul teritoriu al României, dar ele s-au format înainte, când aceste teritorii nu țineau de România. La Timișoara, Cluj și Brașov existau deja asociații în 1880, când aceste orașe făceau parte din imperiul Austro-Ungar. Există chiar și medalioane pentru câinii de rasă de atunci. În 1922, după unire, se constituie la Timișoara Societatea Română pentru Câini de Poliție. Asta a fost prima asociație. Ulterior au apărut și la București la distanță de vreo doi-trei ani. Iar în 1927 s-a înființat prima Asociație Chinologică Națională, primul președinte fiind Prințul Nicolae”, a declarat Cristian Ștefănescu. 
 
În 1923, la Timișoara a avut loc o altă premieră națională, prima expoziție chinologică din România. Așadar, anul viitor vom marca o sută de ani și de la prima expoziție chinologică.  
 
„Rasele au evoluat foarte mult de atunci. Totul a plecat de la câinii de vânătoare. S-au dezvoltat rase diferite pentru vânat diferit. O rasă folosești la păsări, alta la cerb sau la mistreț. Iar cel mai cunoscut câine de poliție era Ciobănescu German, care și în ziua de azi e cea mai cunoscută și cea mai utilizată de către armate și poliție în lumea largă”, a mai spus Cristian Ștefănescu. 

Comentarii

comentarii