Acasă Actualitate Spitalele din Timișoara au primit 85 de concentratoare de oxigen, necesare în...

Spitalele din Timișoara au primit 85 de concentratoare de oxigen, necesare în lupta împotriva COVID-19. Dominic Fritz: „Avem un proiect. Trebuie să avem cât mai multe paturi cu oxigen”

DISTRIBUIȚI

Vineri, 6 noiembrie, 85 de concentratoare de oxigen,destinate îngrijirii pacienților infectați cu SARS-CoV-2, au ajuns la Timișoara. Cum acțiunea face parte din seria de măsuri anunțată de noul primar Dominic Fritz pentru lupta împotriva COVID-19, acesta nu a ezitat să fie prezent la prânz, la Spitalul „Victor Babeș”, pentru a ajuta la descărcarea aparatelor.

Cele 85 de concentratoare de oxigen, în valoare totală de 212.500 de lei, au fost achiziționate de la compania Linde Gaz Romania de către Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Doctor Victor Babeș Timișoara, dar vor fi distribuite și celorlalte unități sanitare suport COVID 19 din Timișoara. Astfel, Spitalul CFR va primi 15 asemenea aparate. Clinica de Recuperare Cardiovasculară, devenită secție externă a Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” Timișoara, va primi 33 de concentratoare. Spitalului Municipal, pentru secția ASCAR, îi sunt repartizate 22 de aparte, iar celelalte 15 concentratoare de oxigen vor ajunge în secția de Boli Infecțioase a Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” Timișoara.

Concentratoarele de oxigen le vin în sprijin, în mod special, pacienților infectați cu noul coronavirus care dezvoltă simptome respiratorii moderat-severe. Aparatele realizează o separare a oxigenului din aer de celelalte gaze, cu ajutorul unor filtre special, ce conțin Zeolit. Fiecare aparat este mobilși cântărește, cântărește aproximativ 14 kilograme și poate asigura un debit de 5 litri pe minut de oxigen cu o concentrație de până la 93%. Intervalul de timp pentru atingerea concentrației optime este de sub un minut.

„Aceste concentratoare pot să facă diferența între viață și moarte pentru că, dacă un pacient cu o formă moderată are insuficiență respiratorie, poate rapid să se degradeze și să ajungă în Terapie Intensivă. Oxigenoterapia poate să împiedice acest lucru, 50 la sută din tratamentul pacienților cu COVID 19 necesită oxigenoterapie. Nu toți pacienții care se internează beneficiază de oxigen. Și, atunci, pentru a-i ajuta și a avea toate paturile acoperite cu oxigenoterapie, împreună cu Linde Gaz – și îi mulțumim și domnului primar Dominic Fritz că ne-a ajutat în acest demers al nostru – am adus aceste concentratoare”, a declarat prof. dr. Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Doctor Victor Babeș Timișoara.

„Avem un proiect «Oxigen pentru Timișoara». Vrem să avem cât de multe paturi cu oxigen, pentru că știm că, odată ce un pacient cu o formă medie spre severă are cât mai devreme posibil acces la oxigen, probabilitatea ca el să ajungă la ATI este mult mai scăzută. Deci, de fapt, ca să degrevăm cât mai multe paturi ATI, trebuie să avem cât mai multe paturi cu oxigen. Avem o echipă care lucrează în acest sens, mobilizăm bineînțeles și resurse financiare și facem tot posibilul, chiar dacă cresc acum cifrele foarte mult, să putem avea o îngrijire medicală pentru fiecare timișorean care se imbolnăvește de COVID 19”, spune Dominic Fritz, primarul Timișoarei.

În acest moment, toți pacienții internați în zona roșie a Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Doctor Victor Babeș Timișoara pot primi suport suplimentar de oxigen, fie prin conectarea aparatelor de respirat la instalația de oxigen lichid a unității sanitare, fie prin folosirea concentratoarelor sosite vineri.

Comentarii

comentarii