Acasă Sănătate Spitalele nu vor mai putea să îi umilească pe medicii rezidenți!

Spitalele nu vor mai putea să îi umilească pe medicii rezidenți!

410
DISTRIBUIȚI

spitalGata cu munca neplătită a medicilor rezidenți. După ani de zile de proteste și cereri trimise autorităților, în sfârșit, tinerii doctori au fost luați în seamă, iar spitalele vor înceta să îi mai umilească.
Conform unei ordonanțe de urgență a Ministerului Sănătății, medicii rezidenți aflați în primii doi ani de pregătire în rezidențiat pot asista medicul titular de gardă, în afara programului normal de lucru și pentru această activitate beneficiază de o indemnizație în cuantum de 140 de lei pe gardă.
Această indemnizație se va acorda pentru un număr de maxim de două gărzi pe lună. Măsură se va aplica și medicilor rezidenți începând cu anul III de pregătire în rezidențiat, pentru activitatea prestată în afara programului de la norma de bază, care efectuează gărzi în spitale în care nu sunt organizate două linii de gardă în aceeași specialitate.
În jur de 7.000 de medici rezidenți ar urma să beneficieze de această indemnizație. Deoarece această măsură implică alocarea suplimentară de fonduri pentru cheltuieli de personal, Ordonanța de Urgență nu a putut fi promovată cu șase luni înainte de alegeri conform prevederilor din Legea responsabilității fiscal-bugetare nr. 69/2010, republicata, unde se stipulează că “nu se pot promova acte normative cu mai puțin de 180 de zile înainte de expirarea mandatului Guvernului, în conformitate cu art. 110 alin. (1) din Constituția României, republicată, care să conducă la creșterea cheltuielilor de personal”. Actul normativ a fost însă finalizat, a obținut toate avizele necesare și poate fi adoptat de noul guvern.

Comentarii

comentarii